MMF odobrava Ukrajini kredit od 15 milijardi dolara!

Bez autora
Jul 07 2010

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) usaglasila je sa ukrajinskom vladom parametre novog ekonomskog programa, kojim je pedviđeno smanjenje budžetskog deficita i predložiće odboru direktora da Ukraniji odobri kredit od 14,9 milijardi dolara.Usaglašen program predviđa smanjenje konsolidovanog deficita budžeta Ukrajine na 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove i na 3,5 odsto iduće godine, sa zadatkom da se obezbede uslovi za stabilno smanjenje državnog duga, navodi se u informaciji misije.

MMF odobrava Ukrajini kredit od 15 milijardi dolara!Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) usaglasila je sa ukrajinskom vladom parametre novog ekonomskog programa, kojim je pedviđeno smanjenje budžetskog deficita i predložiće odboru direktora da Ukraniji odobri kredit od 14,9 milijardi dolara.

Usaglašen program predviđa smanjenje konsolidovanog deficita budžeta Ukrajine na 5,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove i na 3,5 odsto iduće godine, sa zadatkom da se obezbede uslovi za stabilno smanjenje državnog duga, navodi se u informaciji misije, prenela je ruska agencija Finmarket.

Očekuje se da će Bord direktora MMF-a krajem jula razmotriti pitanje novog dvoipogodišnjeg stend-baj kreditnog aranžmana za Ukrajinu, pošto Kijev usvoji usaglašene izmene zakona o budžetu i finansijskom sektoru.

Planirano je da se deficit budžeta smanji zahvaljujući poreskoj i reformi socijalne zaštite, racionalnijim planiranjem rashoda i porezima.

Programom predviđene reforme finansijskog sektora usmerene su na ozdravljenje banaka putem adekvatnog nivoa kapitalizacije, ali i jačanja nezavisnosti Nacionalne banke Ukraine.

Nova vlada Ukrajine je želela da od MMF-a u naredne dve i po godine dobije 19-20 milijardi dolara. Budžet za 2010. godinu planira dve milijarde dolara od Fonda, kojima bi se direktno finansirala državna kasa.

Preliminarni sporazum sa MMF-om Ukrajini može da olakša plasman novih desetodgodišnjih evroobveznica. Ponuda ovih dužničkih papira, koju je Kijev ranije odgodio zbog dužničke krize u evrozoni, je planirana za 7-13. juli.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik