MMF upozorava Ameriku

Bez autora
Apr 13 2011

Međunarodni monetarni fond upozorio je Sjedinjene Američke Države da moraju hitno da rešavaju problem ogromnog javnog duga, jer postoji značajan rizik za nestabilnost na finansijskim tržištima. U ovom trenutku, dug iznosi 14 biliona dolara, odnosno, 14.000 milijardi dolara, a očekuje se da će u ovoj fiskalnoj godini dostići 15.000 milijardi dolara.Ipak, MMF sa optimizmom gleda na globalni oporavak, zahvaljujući trendovima u manje razvijenim zemljama. U ekonomijama u razvoju privatni sektor sve više zamenjuje javni sektor, što ubrzava ekonomski oporavak.

MMF upozorava AmerikuSjedinjene Američke Države trebalo bi hitno da rešavaju problem ogromnog javnog duga, koji je dostigao 14.000 milijardi dolara, upozorava MMF.

Međunarodni monetarni fond upozorio je Sjedinjene Američke Države da moraju hitno da rešavaju problem ogromnog javnog duga, jer postoji značajan rizik za nestabilnost na finansijskim tržištima.

U ovom trenutku, dug iznosi 14 biliona dolara, odnosno, 14.000 milijardi dolara, a očekuje se da će u ovoj fiskalnoj godini dostići 15.000 milijardi dolara.

Ipak, MMF sa optimizmom gleda na globalni oporavak, zahvaljujući trendovima u manje razvijenim zemljama.

Fond navodi da u ekonomijama u razvoju privatni sektor sve više zamenjuje javni sektor, što ubrzava ekonomski oporavak. Ipak, kako upozorava Fond, potreban je stalni nadzor javnih finansija, da bi se sprečila ponovna recesija.

"Među razvijenim ekonomijama, posebno se odnosi na SAD da nužno prihvati mere za stabilizaciju budžeta", eksplicitno naglašava MMF.

"Dalje odlaganje preduzimanja neophodnih fiskalnih aktivnosti može dovesti do još većeg deficita u Americi", upozorava Fond.

MMF je, takođe, naveo da je neophodno da vrednost potcenjenih valuta u zemljama sa visokim privrednim rastom počne da raste, što bi smanjilo inflaciju i pojeftinilo uvoz. Iako eksplicitno nije navedeno o kojoj zemlji je reč, najverovatnije je to Kina.

Što se tiče prognoze privrednog rasta u naredne dve godine, prema mišljenju Fonda, Indija će imati najviši rast, veći čak i od Kine, iako će stopa biti niža od one u 2010. godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik