Nada u evrozoni

Bez autora
Nov 30 2010

Evropska unija povećala je prognozu ekonomskog rasta u zoni evra. I pored zabrinutosti, zbog dužničkih kriza, očekuje se da će ovogodišnji rast biti 1,7 odsto, što je, gotovo, dvostruko više od projektovanog pre nekoliko meseci.Oporavak 16 članica koje koriste evro se ubrzava, ali Vlade moraju da nastave strogu kontrolu javnih finansija. Prognoza potvrđuje da teškoće u Irskoj i drugim slabim privredama nisu prepreka oporavku ekonomije evrozone.

Nada u evrozoniIako cela godina protiče u znaku dužničkih kriza nekih zemalja EU, prvenstveno Grčke i Irske, prognoza ovogodišnjeg ekonomskog rasta zemalja evrozone je skoro udvostručena.

Evropska unija povećala je prognozu ekonomskog rasta u zoni evra. I pored zabrinutosti, zbog dužničkih kriza, očekuje se da će ovogodišnji rast biti 1,7 odsto, što je, gotovo, dvostruko više od projektovanog pre nekoliko meseci.

Oporavak 16 članica koje koriste evro se ubrzava, ali Vlade moraju da nastave strogu kontrolu javnih finansija.

Prognoza potvrđuje da teškoće u Irskoj i drugim slabim privredama nisu prepreka oporavku ekonomije evrozone.

"Ohrabren sam pokazateljima. Prognoza rasta u idućoj godini ostala je na 1,5 odsto. Razlog su usporavanje globalnog rasta i stroge mere štednje širom evrozone", kaže evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren.

Najjače članice Unije, Nemačka i Francuska, smatraju da je evro spasen, jer je evrozona preduzela pravu akciju.

Odobren je paket pomoći Irskoj vredan 85 milijardi evra. Formiran je stalni fond za rešavanje dužničkih kriza. Očekuje se i od privatnog sektora da deli teret bilo kakvih budućih finansijskih lomova.

"Sada se očekuju smirivanja na finansijskim tržištima. Međutim, ostaje zabrinutost za rubne ekonomije zone evra, pre svega Portugal i Španiju", kaže Robert Halver, analitičar.

Analitičari uopozoravaju da novo zakonodavstvo neće biti primenjeno do 2013. godine i postavljaju pitanje, koja sledeća nevolja može da zadesi evrozonu.

Fajnenšl tajms tvrdi da Evropa sebe stavlja u nezamislivu poziciju izbora - između fiskalnog jedinstva ili sopstvenog raspada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik