Nemačka isplaćuje 50 milijardi evra da spreči propast malih preduzeća

Bez autora
Mar 31 2020

U Nemačkoj počinje isplata brze pomoći za male poslodavce i samostalne preduzetnike čiji su poslovi propali u jeku pandemije korona virusa.

Poslovično pedantna nemačka birokratija, posebno temeljna i troma kad se radi o parama, sada je sahranjena preko noći, prenosi „Dojče vele” i dodaje da su ministri finansija i privrede, Olaf Šolc i Peter Altmajer, najavili da sve mora da ide „brzo” i „nebirokratski”.

Pedeset milijardi evra iz državnog budžeta već teku prema samostalnim preduzetnicima i malim poslodavcima kako bi se koliko-toliko premostile nuspojave pandemije korona virusa.

Od ponedeljka praktično sve nemačke pokrajine primaju zahteve, a uglavnom su na državni novac dodali i svoja sredstva kako bi poboljšali ponudu.

Osnova je jednokratna isplata do 9.000 evra za naredna tri meseca ako firma ima do pet zaposlenih, odnosno do 15.000 evra ko ima do 10 zaposlenih. Oni koji uzmu taj novac neće morati da vrate.

Ideja je da se pomognu oni koje bi kolaps ekonomije prve mogao da pokosi - mali restorani, kafići, frizerski saloni, taksisti, poljoprivrednici, slobodni umetnici.

Svaka pokrajina ima donekle drukčija pravila, ali je neophodan uslov da je posao uništen zbog korona virusa , to jest mera koje je država uvela u borbi protiv pandemije.

Tako će u najvećoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji pomoć dobiti svi kojima su lokali zatvoreni odlukom države ili im je obrt pao za više od 50 odsto zbog krize ili oni koji dokažu da trenutna situacija predstavlja pretnju opstanku firme, navodi „Dojče vele”, prenosi Tanjug.

Sredstva nisu namenjena za plate radnika već za tekuće troškove poslovanja poput kirija, održavanja ili lizinga za mašine ili vraćanja ranije uzetih kredita.

Za zaposlene je olakšano dobijanje takozvanog „novca za skraćeni rad”, do koga se može kada, zbog posledica krize, više od 10 odsto zaposlenih ima smanjeni obim rada. Tada država preuzima najviše dve trećine zarade na sebe, a poslodavci ne moraju da plaćaju poreske dažbine u punom iznosu.

Osim toga, za veće firme su predviđeni praktično neograničeni krediti preko državnog Kreditnog instituta za obnovu za koje država garantuje sa 600 milijardi evra. Vlada je obećala da će važne kompanije poput Lufthanze spasiti od bankrota makar ih nacionalizovala ne bi li ih onda, kad kriza prođe, ponovo privatizovala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik