"Nisan" ulaže 600 miliona dolara u Meksiko

Bez autora
Jul 19 2010

Japanski "Nisan" najavio je ulaganje do 600 miliona dolara u širenje proizvodnje kola u Mesiku gde će izrađivati tri nova modela. Meksička montaža vozila više je nego udvostručena u julu u odnosu na isti mesec prethodne godine i izvoz je znatno porastao, uglavnom na američko tržište.U Meksiku će "Nisan" izrađivati 300.000 modela kompaktnog vozila "marč", jedan sedan sa četvoro vrata i višenamensko vozilo, od čega će 80 odsto proizvodnje biti distribuirano u Americi. Montaža "marča" počeće iduće godine.

"Nisan" ulaže 600 miliona dolara u MeksikoJapanski "Nisan" najavio je ulaganje do 600 miliona dolara u širenje proizvodnje kola u Mesiku gde će izrađivati tri nova modela.

Kako je kazao izvršni direktor "Nisana" Karlos Gon, meksička montaža vozila više je nego udvostručena u julu u odnosu na isti mesec prethodne godine i izvoz je znatno porastao, uglavnom na američko tržište.

- U Meksiku će "Nisan" izrađivati 300.000 modela kompaktnog vozila "marč", jedan sedan sa četvoro vrata i višenamensko vozilo, od čega će 80 odsto proizvodnje biti distribuirano u Americi - kazao je Gon i dodao da će montaža "marča" počeće iduće godine.

Dvadeset odsto novih modela prodavaće se u Meksiku, na čijem je tržištu "Nisan" obezbedio udeo od 23,5 procenata. Japanska kompanija ima najvećei udeo u prodaji na meksičkom tržistu od svih inostranih autokompanija i s oko 356.000 vozila bio je najveći proizvođač vozila minule godine.

- Taj udeo na tržištu je ne samo održiv, nego bi trebalo da nastavi da raste - istakao je Gon.

Ove godine američki "Dženeral motors" (GM), međutim, nadmašio je "Nisan" na mestu najvećeg proizvođača automobila u Meksiku. U prvih pet meseci GM je izradio gotovo 235.000 vozila, u poređenju sa "Nisanovih" nešto više od 190.000, prema podacima Udruženja meksičke autoindustrije.

Gon procenjuje da će svetske autokompanije imati "rekordnu godinu" u 2010, kada će proizvesti oko 70 miliona vozila, ali da će prodaja u Evropi pasti između sedam do devet procenata.

- "Nisan" će, u partnerstvu sa francuskim "Renoom", koji drži kontrolni paket akcija u japanskoj kompaniji, ove godine ukupno prodati sedam miliona vozila u svetu - kazao je Gon i dodao da smatra da rast nasilja u Meksiku izazvan trgovinom droge i mafijaškim obračunima "nije nikakva prepreka" za ulaganje u tu zemlju i dodao da kompanija tim povodom preduzima "manje" mere predostrožnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik