Niži rejtinzi 34 italijanske banke

Bez autora
Feb 13 2012

Agencija S&P snizila je kreditne rejtinge 34 italijanske banke zbog finansijske osetljivosti Italije i procena da će biti manja profitabilnost tih banaka. Među bankama su i UniCredit i Intesa Sanpaolo. Taj potez usledio je nakon što je Standard&Poor's prošloga meseca smanjio kreditni rejting Italije za dva stepena na BBB% 2B, zajedno s još osam članica evrozone.Kao razloge snižavanja rejtinga, među ostalim, Unicredit, Intesa Sanpaolo, Banco Popolare i Banci Monte dei Paschi di Siena, S&P navodi zabrinutost oko finansijske ranjivosti Italije i procene da će dobit tih banaka oslabiti.

Niži rejtinzi 34 italijanske bankeAgencija S&P snizila je kreditne rejtinge 34 italijanske banke zbog finansijske osetljivosti Italije i procena da će biti manja profitabilnost tih banaka.

Među bankama su i UniCredit i Intesa Sanpaolo.

Taj potez usledio je nakon što je Standard&Poor's prošloga meseca smanjio kreditni rejting Italije za dva stepena na BBB% 2B, zajedno s još osam članica evrozone.

Kao razloge snižavanja rejtinga, među ostalim, Unicredit, Intesa Sanpaolo, Banco Popolare i Banci Monte dei Paschi di Siena, S&P navodi zabrinutost oko finansijske ranjivosti Italije i procene da će dobit tih banaka oslabiti.

Agencija je takođe snizila procenu rizika za italijansku bankarsku industriju sa 3 na 4. Prema tzv. BICRO rejtingu, na skali od 1 do 10, 1 predstavlja zemlje sa najmanje rizičnim bankarskim sistemom.

"Porasla je ranjivost Italije na rizike spoljnog finansiranja, s obzirom na njen visok javni dug, zbog čega se smanjuje sposobnosti italijanskih banaka da se nose sa svojom ukupnom zaduženošću. Očekujemo nastavak slabe profitabilnosti italijanskih banaka u nekoliko idućih godina, dok povraćaj od osnovnih bankarskih proizvoda, usklađen sa rizikom, možda neće biti dovoljan da banke podmire svoj trošak kapitala. Verujemo da bi to moglo biti negativno za stabilnost italijanske bankarske industrije ", navodi se u saopštenju S&P-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik