Objedinjene evropske obveznice

Bez autora
Dec 06 2010

Evropska unija traži rešenja za izlazak iz krize, a jedno od njih bi moglo biti stvaranje nove sve-evropske obveznice. Stvaranje ovih novih obveznica podstaklo bi preko potrebno poverenje u evro, izjavila su dvojica vodećih ekonomskih zvaničnika EU pred sastanak ministara finansija u Briselu.Žan Klod Junker, šef grupe 16 država koje koriste evro, i italijanski ministar finansija Đulio Tremonti, predlažu da EU tržištu ponudi na prodaju sopstvene obveznice da bi pomogla zemljama koje su upale u finanskijske nevolje.

Objedinjene evropske obvezniceEvropska unija traži rešenja za izlazak iz krize, a jedno od njih bi moglo biti stvaranje nove sve-evropske obveznice.

Stvaranje ovih novih obveznica podstaklo bi preko potrebno poverenje u evro, izjavila su dvojica vodećih ekonomskih zvaničnika EU pred sastanak ministara finansija u Briselu.

Žan Klod Junker, šef grupe 16 država koje koriste evro, i italijanski ministar finansija Đulio Tremonti, predlažu da EU tržištu ponudi na prodaju sopstvene obveznice da bi pomogla zemljama koje su upale u finanskijske nevolje.

Junker i Tremonti pišu u londonskom Fajnenšel Tajmsu da bi sve-evropske obveznice, takozvane "evro obveznice", stabilizovale tržište državnih hartija od vrednosti, kada 2013. godine istekne spasilački fond Unije od 750 milijardi evra.

Danas će ministri finansija evrozone razmatrati ovu ideju i predlog o povećanju fonda za učvršćivanje Evropskog stabilizacionog mehanizma. Ovaj mehanizam sadrži nova pravila za spašavanje ekonomija u krizi, koja treba da primoraju privatne investitore da podnesu gubitke u nekim slučajevima.

Međutim, predlog Junkera i Tremontija će se suočiti sa protivljenjem Nemačke, najveće privrede Evrope, koja je odbacila ideju o evro obveznicama.

Ministar finansija Nemačke Volfgang Šubl rekao je da uvođenje objedinjene evro obveznice zahteva fundamentalne promene u evropskoj ekonomiji i sporazumima koji su već na snazi.

Ključna stvar je da se Vlade članica EU podstaknu da održavaju disciplinu u svojim finanskijskim sektorima, rekao je nemački ministar finansija, a prenosi Si-En-En. Nemačka strahuje i da bi izdavanje sve-evropskih obveznica povećalo troškove zaduživanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik