Oldtajmeri - dobra investicija

Bez autora
Mar 22 2012

Zbog finansijske krize, povećana su ulaganja u akcije, plemenite metale ili nekretnine. Ali, oldtajmeri su u poslednjih deset godina doneli veću dobit od hartija od vrednosti ili vlasništva nad stambenim prostorom. Folker Miler tačno zna na šta treba da pazi pri kupovini oldtajmera. Taj prodavac zaposlen u jednom koncernu osvežavajućih pića upravo proučava jedan "porše spajder 550".Model je izloženu u "Klasičnoj remizi" u Diseldorfu. To je istorijski hangar na kružnom okretištu za lokomotive koji je adaptiran postao centar za uslužne delatnosti u vezi sa oldtajmerima.

Oldtajmeri - dobra investicijaZbog finansijske krize, povećana su ulaganja u akcije, plemenite metale ili nekretnine.

Ali, oldtajmeri su u poslednjih deset godina doneli veću dobit od hartija od vrednosti ili vlasništva nad stambenim prostorom.

Folker Miler tačno zna na šta treba da pazi pri kupovini oldtajmera. Taj prodavac zaposlen u jednom koncernu osvežavajućih pića upravo proučava jedan "porše spajder 550".

Model je izloženu u "Klasičnoj remizi" u Diseldorfu. To je istorijski hangar na kružnom okretištu za lokomotive koji je adaptiran postao centar za uslužne delatnosti u vezi sa oldtajmerima. Ovde ljubitelji starijih modela automobila mogu da dobiju sve informacije o kupovini, restauraciji, prodaji i drugim temama u vezi sa oldtajmerima.

U poslednjih pet godina, i Folker Miler je napravio dobar posao: "Prodao sam 'mercedes 230/250 SL'. Za njim je bila velika potražnja - koja je zavisila i od kretanja kursa dolara“.

Šef ove firme je Volfgang Lefelsender, stručnjak za automobile koji je već decenijama u poslu sa oldtajmerima. Teško je naći čoveka koji bolje poznaje tržište tih modela. On zna na šta kupac treba da obrati pažnju kada želi da uloži novac u stari automobil.

"Model treba da bude redak, da bude odlično očuvan, tehnički na top-nivou. Važna je i potražnja i koliko takvih modela uopšte postoji.“

Vrednost oldtajmera se povećava za oko šest procenata godišnje. O tome drugi finansijski proizvodi mogu samo da sanjaju. I dok su se ranije za stare automobile interesovali uglavnom automehaničari iz hobija, danas sve više ljudi na te automobile gleda kao na izvor zarade, a sve manje njih se razume u tehniku.

To potvrđuje i trgovac Jerg Bratke iz Bergena. On kaže da onaj ko želi da investira u oldtajmere uopšte ne mora da počne sa velikom sumom.

"Može da se počne već sa nekoliko hiljada evra. Jedna dobra 'buba', makar i iz meksičkih pogona, može da bude vrlo vredna i interesantna, jer i među tim automobilima nema baš mnogo onih koji su u odličnom stanju", objašnjava Bratke za "Dojče vele".

Kada je reč o ulaganjima, gornje granice, naravno, nema: mnogo je automobila koji menjaju vlasnike i za po milion i više evra.

Ali, držanje tako vrednih automobila u garaži je svakako - greška. Jer, "ako se automobil ne kreće, preti mu habanje prouzrokovano stajanjem", kaže stručnjak za oldtajmere Kaj Kleofas. Za njega stari automobili imaju prednosti u odnosu na normalne vrednosne papire.

"Tu postoji i faktor zabave i zadovoljstva koji nije toliko prisutan kada je reč o trgovini akcijama. Pogotovo ako sa svojim oldtajmerom učestvujete u nekom od istorijskih relija - učešćem u takvim manifestacijama, automobil još i dobija na istorijskoj vrednosti", ukazuje Kleofas.

Nije čudo što se broj oldtajmera u Nemačkoj od 2007. do danas povećao za više od trećine - na 380.000 vozila.

Ali, treba imati na umu da je održavanje oldtajmera skupo. Tu su akcije u prednosti: ne morate da ih perete i podmazujete i nije im potrebna garaža.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik