Opada potrošnja gasa u Evropi

Bez autora
Dec 07 2011

U 2011. se očekuje u sedam zemalja pad tražnje gasa, ukupno za oko 44 milijarde kubnih metara u poređenju sa prošlom godinom. Polovina tog pada je posledica vremenskih prilika, a druga polovina niže potrošnje u domaćinstvima, trgovini, industriji i elektranama.Prosečna temperatura je ove godine premašila prosek iz perioda od 1990. do 2009. u sedam evropskih zemalja - Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, Holandiji i Belgiji. Potrošnja gasa u tim zemljama će se smanjiti na 370 milijardi kubnih metra u poređenju sa 414 milijardi lane.

Opada potrošnja gasa u Evropi"U 2011. očekujemo u sedam zemalja pad tražnje gasa, ukupno za oko 44 milijarde kubnih metara u poređenju sa prošlom godinom. Polovina tog pada je posledica vremenskih prilika, a druga polovina niže potrošnje u domaćinstvima, trgovini, industriji i elektranama", ističe se u izvestaju Dojče banke koji prenosi agencija Rojters.

Prosečna temperatura je ove godine premašila prosek iz perioda od 1990. do 2009. u sedam evropskih zemalja - Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, Holandiji i Belgiji. Potrošnja gasa u tim zemljama će se smanjiti na 370 milijardi kubnih metra u poređenju sa 414 milijardi lane.

Nedavna anketa agencije Rojters je pokazala da analitičari očekuju u 2011-2012. godini višak gasa na evropskom tržištu od 60 milijardi kubnih metara.

Prema podacima kompanije "Britiš petroleum", ponuda gasa je 2010. godine bila za 10,5 milijardi kubnih metara veća od potražnje.

Ruski holding "Gasprom", koji u Evropsku uniju usmerava oko 40 odsto svog izvoza, biće prinuđen da snizi cene zbog slabljenja tražnje u Evropi kao posledice tople zime i ekonomskog pada, objavila je nedavno kompanija "Ksenon kapital partners", specijalizovana za investicije u rusku energetiku i konsalting.

Sam "Gasprom" ne žuri sa popustima, a njegov čelnik Aleksej Miler je nedavno izjavio da holding očekuje tek neznatan pad cena za evropske potrošače koji su u novembru hiljadu kubnih metara ruskog gasa plaćali u proseku 446 dolara.

Novi gasni sporazum Ukrajine i Rusije do kraja godine

Ukrajina i Rusija nameravaju da ovog meseca okončaju 1,5-godišnje pregovore i potpišu nov gasni sporazum koji će, kako smatra zvanični Kijev, obezbediti nižu cenu uvoznog ruskog gasa, objavilo je ukrajinsko ministarstvo za energetiku.

"Strane su se saglasile da formalno završe dostignute dogovore o proširenju saradnje na sektoru gasa do kraja decembra", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo posle sastanka ministra Jurija Bojka i izvršnog direkotra ruskog "Gasproma" Alekseja Milera u ponedeljak.

"Gasprom" je sinoć takođe potvrdio da će pregovori o uslovima isporuka gasa najverovatnije biti završeni do kraja 2011. godine, uz napomenu da potpisan aneks ugovora omogućava Kijevu plaćanje uvezenog gasa u ruskim rubljama.

Za ruski koncern je to prvi presedan u korišćenju nacionalne valute u izvoznim transakcijama. Ugovor sa Ukrajinom, kao i mnogim drugim zemaljama ZND, nominovan je u američkim dolarima, dok su ugovori o isporukama u EU nominovani u evrima, podseća agencija Rojters.

Ukrajina i Rusija su 2009. godine potpisale sporazum kojim se cena gasa za Kijev koriguje kvartalno po formuli baziranoj na kotacijama mazuta i dizel goriva. Novo ukrajinsko rukovodstvo, medjutim, pokušava da revidira uslove tog sporazuma, smatrajući da je osnovna cena previsoka.

Pregovori dve zemlje su aktivirani poslednjih meseci tako da je ukrajinski premijer Nikolaj Azarov izjavio da će novembarski račun za gas Kijev možda platiti po novoj ceni.

"Gasprom" je dugi period insistirao na produžetku aktuelnog ugovora, ali je početkom decembra saopštio da je postignut napredak u pregovorima sa Ukrajinom, kojoj u prvom kvartalu iduće godine preti novi skok cena gasa na rekordan nivo od 485 dolara za hiljadu kubnih metara. Sada Ukrajina ruski gas plaća oko 400 dolara za hiljadu kubika.

Ukrajina godišnje od Rusije kupuje 40 od potrebnih 60 milijardi kubnih metara gasa, i planira da postepeno smanjuje uvoz zahvaljujući većoj vlastitoj eksploataciji gasa i dobijanju gasa iz alternativnih izvora.

Eksperti ocenjuju da Ukrajina raspolaže značajnim rezervama gasa iz uljnih škriljaca a državni holding "Naftogas" planira da proizvodi oko pet milijardi kubnih metara škriljnog gasa do 2020. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik