Osnivač Ikee najbogatiji Švajcarac

Bez autora
Dec 05 2010

Osnivač švedske kompanije "Ikea" Ingvar Kamprad najbogatiji je Švajcarac sa bogatstvom od oko 39 milijardi franaka (otprilike isto toliko dolara).Prema novoj godišnjoj listi švajcarskog poslovnog časopisa "Bilanc", Kamprad, rođen u Švedskoj, predvodi listu 300 najbogatijih švajcarskih pojedinaca i porodica, devetu godinu uzastopce. Rivalski časopis "Forbs", koji pravi listu svetskih super-bogataša, procenio je bogatstvo Kampradove porodice na 23 milijarde dolara.

Osnivač Ikee najbogatiji ŠvajcaracOsnivač švedske kompanije "Ikea" Ingvar Kamprad najbogatiji je Švajcarac sa bogatstvom od oko 39 milijardi franaka (otprilike isto toliko dolara).

Prema novoj godišnjoj listi švajcarskog poslovnog časopisa "Bilanc", Kamprad, rođen u Švedskoj, predvodi listu 300 najbogatijih švajcarskih pojedinaca i porodica, devetu godinu uzastopce.

Rivalski časopis "Forbs", koji pravi listu svetskih super-bogataša, procenio je bogatstvo Kampradove porodice na 23 milijarde dolara, podsetila je agencija AP.

Na drugom mestu liste su porodice Hofman i Oeri, većinski vlasnici farmaceutske kompanije "Roš", čije je bogatstvo procenjeno na 13-14 milijardi franaka.

Posebnu pažnju izaziva činjenica da se na spisku, i to na visokim pozicijama, nalaze i takozvani "ruski Švajcarci", ruski tajkuni koji su, obogativši se, život nastavili u Švajcarskoj.

Na listi "Bilanca" se među prvih 10 najbogatijih Švajcaraca nalaze i ruski milijarderi Viktor Vekselberg sa imetkom od 9-10 milijardi franaka i Dmitrij Ribolovljev sa bogatstvom od 7-8 milijardi franaka.

Broj stanovnika te zemlje s imetkom većim od milijardu franaka povećan je ove godine na 135, sa 127 lane.

Ukupno bogatstvo svih švajcarskih bogataša procenjeno je na blizu 470 milijardi franaka, što je 21 milijardu franaka više nego prošle godine.

Časopis je napomenuo da je cifra od 470 milijardi franaka "daleko od one iz 2007", kada je ukupno bogatstvo 300 najbogatijih Švajcaraca dostiglo 529 milijardi franaka.

Ocenite tekst
Komentari
  • Ja

    Dec 06 2010
    Koliko yznam covek je Svedjanin :)

    Ima slicnosti Svajcarska i Svedska u pocetnom slovu :)
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik