Otvorena prva solarna elektrana

Bez autora
Jul 16 2010

Italijanska energetska kompanija “Enel” otvorila je u sredu u Sirakuzi na Siciliji prvu elektranu na svetu koja koristi rastvor soli za akumulaciju i prenos toplotne energije sunca. Kapacitet solarne elektrane, “Arhimed”, je pet megavata.Ona će omogućiti godišnju uštedu fosilnih goriva u količini od 2.100 tona ekvivalenata nafte, uz smanjenje emisije ugljen-dioksida za 3.250 tona godišnje. Elektrana je drugi pilot projekat firme “Enel” koji je predstavljen ove nedelje. U ponedjeljak je u blizini Venecije otvorena prva elektrana na vodonik snage 16 megavata.

Otvorena prva solarna elektranaItalijanska energetska kompanija “Enel” otvorila je u sredu u Sirakuzi na Siciliji prvu elektranu na svetu koja koristi rastvor soli za akumulaciju i prenos toplotne energije sunca.

Kapacitet solarne elektrane, “Arhimed”, je pet megavata. Ona će omogućiti godišnju uštedu fosilnih goriva u količini od 2.100 tona ekvivalenata nafte, uz smanjenje emisije ugljen-dioksida za 3.250 tona godišnje.

Elektrana je drugi pilot projekat firme “Enel” koji je predstavljen ove nedelje.

U ponedjeljak je u blizini Venecije otvorena prva elektrana na vodonik snage 16 megavata. Tako je “Enel” u svoj portfolio obnovljivih izvora dodao inovativne tehnologije.

Pored toga, u oktobru će pustiti na berzu 30 posto akcija svoje kćerke firme “Enel Green Power” specijalizovane za razvoj energije iz obnovljivih izvora. Kompanija od upisivanja akcija očekuje prihod od približno četiri milijarde evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik