Otvoreno najveće polje vetroelektrana na moru

Bez autora
Sep 24 2010

Najveće polje vetroelektrana na moru u svetu pušteno je u pogon u teritorijalnim vodama Velike Britanije. Britanija se nada da će postati svetski lider u industriji proizvodnje obnovljivih izvora energije. Vetroelektrane je sagradila švedska kompanija” Vattenfall”.Ukupno sto turbina proizvodiće dovoljno energije za više od 200.000 domaćinstava. U sklopu projekta biće instalirana ukupno 341 turbina tokom sledeće četiri godine, u vrednosti od 780 miliona funti (1,2 milijarde dolara).

Otvoreno najveće polje vetroelektrana na moruNajveće polje  vetroelektrana na moru u svetu pušteno je u pogon u teritorijalnim vodama Velike Britanije. Britanija se nada da će postati svetski lider u industriji proizvodnje obnovljivih izvora energije.

Vetroelektrane je sagradila švedska kompanija” Vattenfall”.  Ukupno sto turbina proizvodiće dovoljno energije za više od 200.000 domaćinstava. U sklopu projekta biće instalirana ukupno 341 turbina tokom sledeće četiri godine, u vrednosti od 780 miliona funti (1,2 milijarde dolara).

Polje Thanet pokriva područje veće od 35 kilometara kvadratnih i proizvodiće do 300 megavata električne energije ako vetar bude duvao brzinom od 16 metara u sekundi.

U sledećih desetak godina očekuje se da će uz britansku obalu u pogonu biti oko 10.000 turbina. Ta mogućnost privukla je velike inostrane ulagače, uključujući i “Vattenfall”, norveški “Statoil” i nemački RWE.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik