Poljska preduzeća zahvaljujući krizi uštedela 42 milijarde evra!

Bez autora
Jul 21 2010

Poljska preduzeća uspela su da radikalnim kresanjem investicija i štednjom tokom ekonomske krize na računima u bankama nagomilaju 42 milijarde evra! Sada, sa oživljavanjem privrednog rasta, ekonomisti očekuju da će privrednici krenuti u masivne investicije.Depoziti poljskih preduzeća u bankama porasli su u odnosu na prošlu godinu za 13 odsto. Kako su proračunali stručnjaci poljskog udruženja privatnih poslodavaca Leviatan, kada bi najveći deo tog novca preduzeća zaista upotrebila za investicije, proširenje proizvodnje i nabavku novih tehnologija, u naredne dve godine moglo bi da bude otvoreno čak 300.000 novih radnih mesta.

Poljska preduzeća zahvaljujući krizi uštedela 42 milijarde evra!Poljska preduzeća uspela su da radikalnim kresanjem investicija i štednjom tokom ekonomske krize na računima u bankama nagomilaju 42 milijarde evra!

Sada, sa oživljavanjem privrednog rasta, ekonomisti očekuju da će privrednici krenuti u masivne investicije.

Depoziti poljskih preduzeća u bankama porasli su u odnosu na prošlu godinu za 13 odsto.

Kako su proračunali stručnjaci poljskog udruženja privatnih poslodavaca Leviatan, kada bi najveći deo tog novca preduzeća zaista upotrebila za investicije, proširenje proizvodnje i nabavku novih tehnologija, u naredne dve godine moglo bi da bude otvoreno čak 300.000 novih radnih mesta.

- Investicije sada blokira jedino nesigurnost koliko će trajan biti privredni rast - kazao je direktor ekonomskog odeljenja Leviatana Jacek Adamski.

U vreme svetske ekonomske krize Poljska, kao jedina članica Evropske unije nije upala u recesiju i održala je makar mali prviredni rast od 1,8 odsto.

Preduzeća su uspela da uštede zahvaljujući zamrzavanju investicija, štednji, a takođe su prestala da uzimaju kredite kada su banke zaoštrile kreditnu politiku nakon izbijanja finansijske krize 2008. godine.

Ove godine na veća ulaganja odlučilo se 45 odsto poljskih preduzeća, što je za šest odsto više nego 2009. godine, a u investicije su krenula prva velika poljska preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik