Pooštrena kontrola isplate plata u Poljskoj

Bez autora
Jul 22 2010

Poljska Inspekcija rada pooštrila je kontrolu blagovremene isplate plata zaposlenima i podsetila da je nedopustivo prebacivanje rizika poslovanja na radnike, kao i da to predstavlja kršenje zakona. U prvoj polovini ove godine broj preduzeća koja kasne sa isplatama i duguju svojim radnicima porastao je u Poljskoj sa 9.200 na 9.800.Prosečna suma koju su preduzeća dugovala zaposlenima dostigla je 378 evra. Najveće sume, jer su tu i najveće plate, duguju preduzeća u oblasti informatike i komunikacija, i to 1.500 evra, u prerađivačkoj industriji prosečni dug radnicima iznosi 1.125 evra, u prosveti 975 evra, a u građevinarstvu 500 evra.

Pooštrena kontrola isplate plata u PoljskojPoljska Inspekcija rada pooštrila je kontrolu blagovremene isplate plata zaposlenima i podsetila da je nedopustivo prebacivanje rizika poslovanja na radnike, kao i da to predstavlja kršenje zakona.

U prvoj polovini ove godine broj preduzeća koja kasne sa isplatama i duguju svojim radnicima porastao je u Poljskoj sa 9.200 na 9.800. Prosečna suma koju su preduzeća dugovala zaposlenima dostigla je 378 evra.

Najveće sume, jer su tu i najveće plate, duguju preduzeća u oblasti informatike i komunikacija, i to 1.500 evra, u prerađivačkoj industriji prosečni dug radnicima iznosi 1.125 evra, u prosveti 975 evra, a u građevinarstvu 500 evra.

Tokom prvih šest meseci ove godine poljski zaposleni ostali su bez 27,5 miliona evra koje su poslodavci po zakonu bili dužni da im isplate po osnovu plate, što je za 19 odsto više nego u istom periodu 2009. godine.

- Posebno manja preduzeća prebacuju rizik poslovanja na zaposlene i pravdaju se da njima nije platio neko drugi - kazao je glavni poljski inspektor rada Tadeuš Zajonc.

Menadžeri i vlasnici preduzeća koji ne isplaćuju blagovremeno zarade po poljskim zakonima mogu da završe i u zatvoru, a najmanje što ih čeka je kazna od 500 do 7.500 evra.

Inspekcija rada u prvih šest meseci ove godine sprovela je 50.500 kontrola isplata zarada u preduzećima, i u 11.500 slučajeva sama je odlučila o novčanoj kazni, a u 2.400 slučajeva poslala je vlasnike i menadžere preduzeća na sud.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik