Potpuno neočekivano: Kina slabi

Bez autora
Jun 01 2023

Indeks menadžera nabavke (PMI) je u Kini u maju pao na 48,8 poena, sa aprilskih 49,2 poena, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku Kine.

Ovaj rezultat nije u skladu sa prethodnim očekivanjima tržišta, koja su prognozirala blagi porast kineskog PMI u maju, na 49,4 poena.

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti.

U maju je u Kini zabeležena druga mesečna kontrakcija zaredom, a PMI je na najnižem nivou od decembra, prenosi CNN. Proizvodnja je u aprilu pala na 49,6 poena, sa aprilskih 50,2 poena, a u padu je i broj novih porudžbina- 48,3 poena prema aprilskih 48,8. Nove porudžbine za izvoz su opale na 47,2 poena sa aprilskih 47,6.

Kineska ekonomija je u prvom kvartalu rasla brže nego što se očekivalo zbog velike potrošnje u sektoru usluga, ali fabrička proizvodnja kaska za ovim rezultatima zbog slabog ekonomskog rasta u svetu i manje globalne potražnje, zaključuje se u ranijoj analizi CNN-a.

Kineski izvoz je u aprilu na međugodišnjem nivou porastao za samo 8,5 odsto, što predstavlja značajno usporavanje u odnosu na mart, kada je zabeležen međugodišnji rast izvoza od 14,8 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik