Povećan obim avionskog prevoza uprkos neredima

Bez autora
Mar 31 2011

Međunarodno udružnje avioprevoznika (IATA) juče je upozorilo da su politički nemiri na severu Afrike i Bliskog istoka ugrozili rast vazdušnog prevoza u februaru i da je obim prevoza porastao 6,0 odsto na godišnjem nivou, u poređenju sa 8,4 procenata u januaru.IATA predviđa da će se posledice japanske nuklearne katastrofe iskazati u izveštaju o poslovanju avioprevoznika u martu. Ti "šokovi" će uticati na sporiji oporavak industrije od recesije.

Povećan obim avionskog prevoza uprkos neredimaMeđunarodno udružnje avioprevoznika (IATA) juče je upozorilo da su politički nemiri na severu Afrike i Bliskog istoka ugrozili rast vazdušnog prevoza u februaru i da je obim prevoza porastao 6,0 odsto na godišnjem nivou, u poređenju sa 8,4 procenata u januaru.

IATA predviđa da će se posledice japanske nuklearne katastrofe iskazati u izveštaju o poslovanju avioprevoznika u martu, prenele su agencije.

Direktor IATA Đovani Bizinjani upozorio je da će ti "šokovi" uticati na sporiji oporavak industrije od recesije.

Neredi u Egiptu i Tunisu proširili su se na Bliski istok i severnu Afriku i uticali na pad obima avionskog prevoza, a tragičan zemljotres u Japanu će, sasvim izvesno, još više umanjiti rast obima vazdušnog transporta u martu, kazao je Bizinjani.

Na smanjenje avioprevoza u februaru neredi u Tunisu, Libiji i Egiptu uticali su sa jedan odsto, procenjuje IATA, ističući da su vanredne okolnosti otežale poslovanje u prvom tromesečju 2011. Prevoz tereta avionima prošlog meseca povećan je 2,3 odsto, u odnosu na januar kada je prevoz robe porastao 8,7 odsto, objavila je IATA koja okuplja 230 prevoznika u svetu.

Glavni ekonomista IATA Brajan Pirs je kazao da će "2011. godina biti mnogo izazovniji period" zbog velikih dugova avioprevoznika i povecanja taksi na prevoz prtljaga na putovanjima u Severnoj Americi i Evropi.

Visoke cene nafte gotovo će prepoloviti ovogodišnju dobit avioprevoznika uprkos oporavku vazdušnog saobraćaja, upozorila je IATA početkom marta. U revidiranoj proceni za 2011. godinu IATA je snizila očekivanu dobit industrije na 8,6 milijardi dolara, sa 9,1 milijarde, koliko je prognozirano u decembru.

"Time bi se neto zarada smanjila za 46 odsto u poređenju sa 16 milijardi dolara ostvarenih u 2010. godini," ističe se u saopštenju IATA.

Očekuje se da će avioprevoznici na ime troškova goriva izdvojiti 166 milijardi dolara, uz ukupne prihode u visini 594 milijarde dolara i brži rast vazdušnog saobraćaja i povećanje kapaciteta. Najnovija prognoza temelji se na prosečnoj godišnjoj ceni nafte na londonskom tržištu od 96 dolara za barel, u odnosu na 84 dolara iz decembarske prognoze.

IATA je povisila i prognozu rasta putničkog saobraćaja u ovoj godini na 5,6 odsto, sa 5,4 odsto prognoziranih u decembru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik