Prodaja iPhone 5 ispod očekivanja

Bez autora
Jan 15 2013

Akcije komapnije Apple pale su ispod 500 dolara, prvi put za 11 meseci, a do kraja meseca se očekuju podaci o poslovanju kompanije u poslednjem tromesečju 2012. godine. Kompanija Apple smanjila je i zahteve za isporuku neophodnih delova od dobavljača, što je znak da prodaja novog telefona iPhone 5 ide slabije od očekivanog.“Wall Street Journal”, pozivajući se na neimenovani izvor koji je upoznat sa podacima o prodaju novog iPhone-a, navodi da su duplo smanjene narudžbine ekrana za ovaj telefon u predstojećem prvom kvartalu ove godine (januar-mart), kao i nabavka svih drugih delova od dobavljača.

Prodaja iPhone 5 ispod očekivanjaAkcije komapnije Apple pale su ispod 500 dolara, prvi put za 11 meseci, a do kraja meseca se očekuju podaci o poslovanju kompanije u poslednjem tromesečju 2012. godine.

Kompanija Apple smanjila je i zahteve za isporuku neophodnih delova od dobavljača, što je znak da prodaja novog telefona iPhone 5 ide slabije od očekivanog.

“Wall Street Journal”, pozivajući se na neimenovani izvor koji je upoznat sa podacima o prodaju novog iPhone-a, navodi da su duplo smanjene narudžbine ekrana za ovaj telefon u predstojećem prvom kvartalu ove godine (januar-mart), kao i nabavka svih drugih delova od dobavljača.

Ono što je očigledno je da prodaja novog iPhone-a ne ide dobro kao što se prethodno očekivalo i da je manja tražnja od očekivanog.

Kompanija ima pojačanu konkurenciju u Samsung-u i drugim proizvođačima koji koriste Google Android operativni sistem. Samsung je tokom vikenda saopštio da je njihova serija Galaxy S dostigla cifru od 100 miliona prodatih uređaja, posebno Galaxy S3, koji je do sada prodat u 40 miliona primeraka za sedam meseci.

Google je ranije saopštio da je od patentiranja Android platforme pre četiri godine prodato 500 miliona telefona koji je koriste, dok je Apple do septembra 2012. godine prodao ukupno 271 milion mobilnih uređaja.

U pokušaju da povrati svoju konkurentsku prednost Apple već razmatra puštanje na tržište jeftiniju verziju iPhone-a, koji će biti napravljen od jeftinijih delova, kako bi povećao prodaju u manje bogatim zemljama, naveo je prošle nedelje “Wall Street Journal”. Najjeftiniji iPhone 5 bez ugovora prodaje se za 649 dolara, dok se uz dvogodišnji ugovor on prodaje za 199 dolara.

IPhone 5 je startovao u Kini, gde kompanija Apple očekuje da će prodati više uređaja nego u SAD-u. Apple je ranije saopštio da je prodao više od dva miliona uređaja iPhone 5 za samo tri dana od njegovog debija u Kini prošlog meseca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik