Profit avioprevoznika preko 15 milijardi dolara

Bez autora
Dec 15 2010

Svetski avioprevoznici ponovo će početi da posluju sa profitom ove i naredne godine, na većem nivou nego što se to očkivalo, zbog oživljavanja tržišta i boljeg korišćenja kapaciteta.Udruženje međunarodnih aviorpevoznika (IATA) u Ženevi, koja predstavlja 230 avioprevoznika i pokriva 93 odsto redovnog avionskog prevoza, skoro je udvostručila procenu neto profita u ovoj i narednoj godini u čitavom sektoru, u odnosu na prognozu koja je objavljena u septembru. Neto profit prevoznika u 2010. biće 15,1 milijardi dolara, u odnosu na septembarsku prognozu od 8,9 milijardi dolara.

Profit avioprevoznika preko 15 milijardi dolaraSvetski avioprevoznici ponovo će početi da posluju sa profitom ove i naredne godine, na većem nivou nego što se to očkivalo, zbog oživljavanja tržišta i boljeg korišćenja kapaciteta.

Udruženje međunarodnih aviorpevoznika (IATA) u Ženevi, koja predstavlja 230 avioprevoznika i pokriva 93 odsto redovnog avionskog prevoza, skoro je udvostručila procenu neto profita u ovoj i narednoj godini u čitavom sektoru, u odnosu na prognozu koja je objavljena u septembru.

Neto profit prevoznika u 2010. biće 15,1 milijardi dolara, u odnosu na septembarsku prognozu od 8,9 milijardi dolara, dok će zarada u narednoj godini dostići 9,1 milijardu, u poređenju sa ranije predviđenih 5,3 milijarde dolara. Prošle godine avioprevoznici su bili u gubitku od 9,9 milijardi dolara.

Glavni ekonomista IATA Brajan Pirs je kazao da će "2011. godina biti mnogo izazovniji period" zbog velikih dugova avioprevoznika i povećanja taksi na prevoz prtljaga na putovanjima u Severnoj Americi i Evropi.

Izvršni direketor IATA Đovani Bizinjani ocenio je da je profit prevoznika i dalje nizak i da bi se novi udar na industriju mogao očekivati u slučaju da dođe do još jednog privrednog šoka.

"Naša prognoza o povećanju profita u ovoj i narednoj godini zasnovana je na izuzetno dobrim rezultatima u trećem tromesečju ove godine, rekao je Bizinjani i dodao da će uprkos očekivanom rastu profita naredna godina biti teška i da će se raditi pod "težim uslovima", posle snažnog post-recesionog oporavka.

IATA procenjuje da će ukupan prihod avioprevoznika u narednoj godni dostići 598 milijardi dolara, a da će ove godine biti 565 miliajrdi, u odnosu na 482 u 2009. Procena ovogodišnjeg profita zasnovana je na očekivanom povećanju obima prevoza od 8,9 odsto, u odnosu na raniju prognozu rasta do 7,7 odsto, dok je prosečna cena nafte u skladu sa prethodnom projekcijom od oko 79 dolara po barelu.

IATA računa da će putnički i avionski prevoz tereta porasti 5,2, odnosno 5,5 procenata u 2011, nešsto manje nego što se očekivalo, a sadašnja prognoza je da će cena nafte porasti na 84 dolara po barelu naredne godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik