Prognoze UN: Globalni privredni rast opašće na 1,9 odsto ove godine

Bez autora
Jan 26 2023

Prognoze Ujedinenjenih nacija pokazuju da će globalni privredni rast znatno opasti na 1,9 odsto ove godine, kao rezultat krize sa hranom i energentima izazvanom ratom u Ukrajini, posledicama pandemije kovida 19, visokom inflacijom i hitnom situacijom po pitanju klimatskih promena.

Odeljenje UN za ekonomska i društvena pitanja saopštilo je da je trenutno globalni ekonomsko usporavanje "uticalo na razvijene i nerazvijene zemlje, dok se mnogi suočavaju sa rizikom od recesije u 2023. godini", preneo je AP.

"Široko i ozbiljno usporavanje globalne ekonomije deluje veliko zbog visoke inflacije, agresivnog monetarnog pooštravanja i povećane neizvesnosti", rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u predgovoru izveštaja na 178 stranica.

U izveštaju se navodi da prognoza o ekonomskom rastu od 1,9 odsto, što je smanjenje u odnosu na tri odsto u 2022. godini, jedan je od najnižih nivoa privrednog rasta u prethodnim decenijama.

Međutim, procenjuje se umeren porast na 2,7 odsto u 2024. godini, ukoliko inflacija postepeno počne da se smanjuje, a ekonomski udari počnu da jenjavaju.

Prema izveštaju UN, ovogodišnji "rast je oslabio u SAD, EU i ostalim razvijenim ekonomijama, kao i ostatku svetske ekonomije".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik