Prošao nemački sporazum

Bez autora
Jan 31 2012

Ukupno 25 država Evropske unije, sve osim Britanije i Češke, usvojilo je sporazum o fiskalnom paktu koji je nametnula Nemačka. Te dve zemlje rezervisane su prema paktu koji nameće stroge mere štednje za zemlje koje pretenduju na pristup 500 milijardi evra vrednom stabilizacionom fondu, koji treba da im omogući pristup povoljnim kreditima.Velika Britanija zapravo je odbila učešće u fiskalnom paktu još prošlog meseca, a jedan neimenovani britanski diplomata rekao je da se London paktu protivi, jer to "ekonomski ugrožava državu".

Prošao nemački sporazumLideri 25 zemalja članica EU usvojili sporazum kojim se uvodi stroža budžetska disciplina. Britanija protiv, Češka traži dodatne konsultacije.

Ukupno 25 država Evropske unije, sve osim Britanije i Češke, usvojilo je sporazum o fiskalnom paktu koji je nametnula Nemačka.

Te dve zemlje rezervisane su prema paktu koji nameće stroge mere štednje za zemlje koje pretenduju na pristup 500 milijardi evra vrednom stabilizacionom fondu, koji treba da im omogući pristup povoljnim kreditima.

Velika Britanija zapravo je odbila učešće u fiskalnom paktu još prošlog meseca, a jedan neimenovani britanski diplomata rekao je da se London paktu protivi, jer to "ekonomski ugrožava državu".

Predstavnici Češke, nakon više od sedam sati rasprave, odlučili su da se vrate u Prag na konsultacije, a kako navode pojedini izvori, Češka najavljuje i mogućnost da se o sporazumu građani izjasne na referendumu.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi objašanjava da češki premijer iz ustavnih razloga nije želeo da se priključi budućem fiskalnom paktu.

"Nisam dovoljno upoznat sa onim što se događa u Pragu da bih razumeo zašto nešto što je za Češku bilo prihvatljivo u decembru više nije prihvatljivo. Ali, šta je tu je, to će biti sporazum 25 zemalja, jer je danska premijerka rekla da je parlament Danske dao dozvolu za njegovu ratifikaciju", rekao je Sarkozi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je odluke donete na vanrednom samitu. "To je zaista izuzetno dostignuće", rekla je Merkelova posle skoro sedmočasovne diskusije sa evropskim partnerima.

Pakt predviđa kresanje budžetskog deficita na ispod tri odsto, a zemlje koje probiju taj plafon, ne samo da ne mogu da računaju na stabilizacioni fond, već mogu biti tužene pred Evropskim sudom zbog probijanja budžetskog deficita.

Osim tog sporazuma, tema samita je Grčka. Grčka pregovara sa bankama o otpisu duga od 100 milijardi evra. Paralelno s tim, Nemačka se opire davanju obećane pomoći Atini u iznosu od najmanje 130 milijardi evra, bez pojačane kontrole finansijske politike te zemlje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila je da je neophodno da Evropa najpre pomogne Grčkoj da ostvari svoje reforme.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je za Volstrit džurnal da Grčka neće dobiti više novca ako ne sprovede najavljene reforme i ne smanji deficit.

Vlasti u Berlinu predložile su i da se Grčka stavi pod evropsko tutorstvo s pravom veta na budžetske odluke Atine. Taj predlog naišao je na protivljenje Grčke, ali i nekih članica EU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik