Prva pomoć "Gaspromu"

Bez autora
Sep 29 2010

Najveći svetski proizvođač gasa, ruski "Gasprom", izgubivši trećinu izvoznog prihoda prošle godine zbog pada tražnje u Evropi, mogao bi da dobije državnu pomoć od 800 miliona dolara do 2013. godine, ukazuje se u nacrtu budžeta za 2011-2013. godine.Subvencije otvorenom akcionarskom društvu 'Gasprom' iznosiće 1,88 milijardi rubalja naredne godine, 11,16 milijardi 2012. godine i 11,49 milijardi rubalja 2013. godine. "Gasporm", koji zajedno sa ostatkom petrohemijskog sektora obezbeđuje oko polovinu prihoda deficitarnog ruskog budžeta, manjinski je akcionar u projektu "Sahalin-2".

Prva pomoć "Gaspromu"Kompanija "Gasprom", koja je izgubila trećinu izvoznog prihoda prošle godine zbog pada tražnje u Evropi, mogla bi da dobije državnu pomoć od 800 miliona dolara do 2013. godine, navodi se u budžetskim projekcijama.

To bi bilo prvi put da gasni koncern dobije pomoć iz budžeta.

Najveći svetski proizvođač gasa, ruski "Gasprom", izgubivši trećinu izvoznog prihoda prošle godine zbog pada tražnje u Evropi, mogao bi da dobije državnu pomoć od 800 miliona dolara do 2013. godine, ukazuje se u nacrtu budžeta za 2011-2013. godine.

"Subvencije otvorenom akcionarskom društvu 'Gasprom' iznosiće 1,88 milijardi rubalja naredne godine, 11,16 milijardi 2012. godine i 11,49 milijardi rubalja 2013. godine", ukazuje se u budžetskim projekcijama.

Predstavnici "Gasproma" nisu želeli da komentarišu planirane budžetske subvencije, a izostao je i stav ruskog ministarstva. Izvor u ministarstvu je izjavio samo da gasni koncern prvi put dobija pomoć iz budžeta.

"Gasporm", koji zajedno sa ostatkom petrohemijskog sektora obezbeđuje oko polovinu prihoda deficitarnog ruskog budžeta, manjinski je akcionar u projektu "Sahalin-2".

Prošle godine koncern je sa filijalom drugog po veličini akcionara u tom projektu, kompanijom "Šel Istern Trejding" dogovorio dobijanje polovine ugovorenih količina tečnog prirodnog gasa u okviru projekta, ili 0,9 miliona tona godišnje.

"Gasprom" nije želeo da obelodani cenu gasa, a izostao je i komentar operatora projekta "Sahalin Enerdži".

Gasni koncern koji drži monopol za izvoz gasa iz Rusije, više godina pregovara sa akcionarom drugog projekta na Sahalinu, američkom kompanijom "Ekson Mobajl" o kupovini gasa iz projekta "Sahalin-1", koji je američka kompanija prvobitno planirala za izvoz u Aziju, a ne za rusko tržište.

Za "Gasprom", koji će uspeti da izjednači profitabilnost isporuka na domaće tržište sa izvoznim, najranije 2014. godine, "Sahalin-1" je predstavljao izvor energenta za gasovod Sahalin-Habarovsk-Vladivostok.

Ovaj cevovod dug 1.350 kilometara povezaće podvodna nalazišta u okolini ostrva Sahalin sa pacifičkom lukom Vladivostok, gde "Gasprom" planira izgradnju još jedne fabrike za proizvodnju tečnog gasa namenjenog azijskom tržištu.

Prvobitni propusni kapaciteti ovog gasovoda od šest milijardi kubnih metara godišnje mogli bi da se u budućnosti povećaju na 30 milijardi kubika.

Ruski gasni holding je planirao da pokrene realizaciju projekta i počne sa isporukama gasa na Daleki Istok 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik