Radnici Gugla u SAD-u osnovali sindikat

Bez autora
Jan 04 2021

Više od 220 inženjera i drugih radnika zaposlenih u Guglu osnovali su sindikat, zaokruživši time višegodišnji rastući radičcki aktivizam u jednoj od najvećih svetskih kompanija, objavili su danas u Njujork Tajmsu sindikalni lideri.

Formalna udruženja za radnička prava su izuzetno retka pojava u tehnološkim kompanijama u Silicijumskoj dolini, koje su poznate po čvrstim antisindikalnim stavovima, navodi njujorski list.

Osnivanje ove organizacije pod nazivom Sindikat radnika Alfabeta, po imenu Guglove matične kompanije, dolazi nakon sve glasnijih zahteva zaposlenih u Guglu za preispitivanjem politika plata, uznemiravanja i poslovne etike, i verovatno će uticati na zaoštravanje tenzija sa najvišim rukovodstvom kompanija, ocenjuje se u tekstu.

Za razliku od tradicionalnih sindikata, koji zahtevaju da poslodavci dođu za pregovarački sto kada se dogovara kolektivni ugovor, ovaj Alfabetov predstavlja manjinski sindikat jer zastupa tek delić od ukupno nešto više od 260 hiljada zaposlenih s punim radnim vremenom.

Sindikat radnika Alfabeta namerava da se bori za to da radnici dobijaju poštenu platu za svoj rad i da ne moraju da strahuju od zlostavljanja, osvete poslodavca ni od diskriminacije, navele su sindikalne vođe.

Sindikat je organizovan u tajnosti, a priprema je trajala tokom dobrog dela prošle godine, piše NJujork Tajms dodajući da se nakon osnivanja ovo radničko udruženje povezalo sa organizacijom Radnici u komunikacijama Amerike, odnosno sindikatom koji zastupa zaposlene u telekomunikacionom sektoru i medijima u SAD-u i Kanadi.

Radnici ističu da im je glavni cilj izgradnja strukture i dugoročno osiguranje aktivizma u kompaniji dok su pregovori s poslodavcima u drugom planu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik