Rumunija pozajmljuje šest milijardi evra?!

Bez autora
Sep 23 2010

Kako bi pokrila budžetski deficit Rumunija će sledeće godine morati da pozajmi oko šest milijardi evra! Planiraju da u 2011. godini potpišu novi sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kako bi podstakli oslabljenu ekonomiju.Rumunija je prošle godine dobila 20 milijardi evra (26 milijardi dolara) zajmova od MMF-a, Evropske unije i Svetske banke. Deo tih sredstava je iskorišćen za isplatu plata i penzija u javnom sektoru u 2009., kada je rumunska ekonomija oslabila 7,1 odsto. Taj sporazum ističe iduće godine.

Rumunija pozajmljuje šest milijardi evra?!Kako bi pokrila budžetski deficit Rumunija će sledeće godine morati da pozajmi oko šest milijardi evra!

Planiramo da u 2011. godini potpišemo novi sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), kako bi podstakli svoju oslabljenu ekonomiju, kazao je rumunski predsednik Trajan Basesku.

Rumunija je prošle godine dobila 20 milijardi evra (26 milijardi dolara) zajmova od MMF-a, Evropske unije i Svetske banke. Deo tih sredstava je iskorišćen za isplatu plata i penzija u javnom sektoru u 2009., kada je rumunska ekonomija oslabila 7,1 odsto. Taj sporazum ističe iduće godine.

Basesku, pak, smatra da je zemlji i dalje potrebna finansijska pomoć.

- Rumuniji je i dalje potrebno da pozajmljuje novac - rekao je on i dodao da je to razlog zašto će u 2011. biti potpisan novi sporazum sa MMF-om.

Basesku je predočio da će Rumunija iduće godine morati da pozajmi 5,7 milijardi evra (7,47 milijardi dolara) samo za pokrivanje budžetskog deficita koji će ove godine iznositi 6,8 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Basesku je ukazao i da prognoze za 2011. pokazuju da će se rumunska ekonomija vratiti rastu samo ako budu sprovedene reforme i smanjen budžetski deficit.

On je predočio da Rumunija, mada je prebrodila vrhunac svoje ekonomske krize, još nije dostigla vrhunac svoje "socijalne krize", proistekle iz recesije.

Rumunske vlasti su skresale plate u javnom sektoru i povećale porez na zarade kako bi, u skladu sa zahtevom MMF-a, smanjile budžetski deficit.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik