Rumunska vlada otpušta oko 4.000 zaposlenih

Bez autora
Jul 08 2010

Vlada Emila Boka odlučila je da smanji broj državnih sekretara, kao i zaposlenih u rumunskim ministarstvima i vladinim agencijama kako bi smanjila troškove iz državnog budžeta.Broj državnih sekretara smanjuje se sa 57 na 32, što znači da će u ministarstvima ostati samo po dva državna sekretara, izuzev ministarstava spoljnih i unutrašnjih poslova koji će imati po tri državna sekretara umesto dosadašnjih pet, odnosno šest sekretara. U županijskim prefekturama ostaće samo po jedan zamenik prefekta.

Rumunska vlada otpušta oko 4.000 zaposlenihVlada Emila Boka odlučila je da smanji broj državnih sekretara, kao i zaposlenih u rumunskim ministarstvima i vladinim agencijama kako bi smanjila troškove iz državnog budžeta.

- Broj državnih sekretara smanjuje se sa 57 na 32, što znači da će u ministarstvima ostati samo po dva državna sekretara, izuzev ministarstava spoljnih i unutrašnjih poslova koji će imati po tri državna sekretara umesto dosadašnjih pet, odnosno šest sekretara - navedeno je u saopštenju rumunske vlade.

U županijskim prefekturama ostaće samo po jedan zamenik prefekta.

Rumunska vlada računa da će iz ministarstava i njihovih agencija biti otpušteno oko 4.000 zaposlenih, a svi ministri će morati da do naredne srede predstave novu organizaciju svojih ministarstava.

Prve mere štednje koje su se odnosile na smanjenje plata u javnom sektoru za 25 odsto i penzija za 15 odsto, predstavio je 6. maja predsednik Rumunije Trajan Basesku.

Ustavni sud je na zahtev opozicije odlučio da je smanjenje penzija neustavno, pa je vlada bila primorana da pored smanjenja plata za 25 odsto, poveća PDV sa 19 na 24 odsto kako bi smanjila veliki budžetski deficit na 6,8 odsto.

Sve te mere su izazvale duboko nezadovoljstvo većine Rumuna, a privrednici, opozicija i mediji su ih oštro kritikovali i ukazivali da vlada Emila Boka nije ništa preduzela u cilju štednje u svojim ministarstvima i velikom broju agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik