Rusija primljena u STO

Bez autora
Dec 18 2011

Svetska trgovinska organizacija zvanično je, posle 18 godina pregovora, prihvatila članstvo Rusije toj organizaciji. Odluka je donesena konsenzusom, posle napora Švajcarske da smekša stav Gruzije koja je blokirala članstvo Rusije u STO, zbog rata koji su vodili 2008. godine.Rusija će, na osnovu sporazuma, moći da kupuje evropske proizvode po znatno nižim cenama i da efikasnije prodaje svoju naftu i zemni gas. Pored toga, ekonomisti procenjuju da će izvoz EU biti povećan za oko četiri milijarde evra.

Rusija primljena u STOPosle 18 godina čekanja i pregovaranja, Rusija je primljena u Svetsku trgovinsku organizaciju. Članstvo će omogućiti liberalizaciju tržišta i veći obim trgovinske razmene, na prvom mestu, između Rusije i EU.

Svetska trgovinska organizacija zvanično je, posle 18 godina pregovora, prihvatila članstvo Rusije toj organizaciji.

Odluka je donesena konsenzusom, posle napora Švajcarske da smekša stav Gruzije koja je blokirala članstvo Rusije u STO, zbog rata koji su vodili 2008. godine.

Rusija će, na osnovu sporazuma, moći da kupuje evropske proizvode po znatno nižim cenama i da efikasnije prodaje svoju naftu i zemni gas. Pored toga, ekonomisti procenjuju da će izvoz EU biti povećan za oko četiri milijarde evra.

Od pristupanja STO najviše koristi imaće svi izvozno orijentisani sektori, među kojima je i poljoprivreda, s obzirom na to da će agroindustrija dobiti ozbiljne konkurentne prednosti, uveren je šef ruskog pregovaračkog tima Maksim Medvedkov.

Prema njegovim rečima, iz uslužnog sektora najviše će profitirati transportna grana, osim avionskog saobraćaja, koji STO ne reguliše.

Ruske banke i osiguravajuće kompanije za sada su koncentrisane na domaće tržište pa, prema rečima Medvedkova, ne bi trebalo da imaju mnogo koristi od članstva u STO. Sa druge strane, Medvedkov ne isključuje rizike koje nosi pristupanje STO, na prvom mestu rast uvoza.

Posle otvaranja tržišta na otvaranje uvoza uticaće ne samo liberalizacija uvoznih dažbina, već i kurs rublje i nivo prihoda stanovništva, objasnio je Medvedkov.

Sve do sada, Rusija je bila jedina članica Grupe 20 vodećih svetskih ekonomija koja nije bila članica STO. Rusija je jedan od rekordera po dužini procesa priključenja STO, koji traje 18 godina, počev od 1993. godine.

Pregovore o učlanjenju u STO duže vodi samo Alžir, od 1987. godine. Članstvo Rusije će stupiti na snagu sledeće godine, i to 30 dana pošto obavesti STO da je ruska Duma ratifikovala sporazum o članstvu. Punopravan član STO Rusija će postati najkasnije 23. jula 2012. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik