Rusija spremila 10 milijardi za evrozonu

Bez autora
Nov 08 2011

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je danas da je Rusija spermna da ponudi 10 milijardi dolara Međunarodnom monetarnom fondu koji će biti iskorišćeni za podršku zemljama evrozone. Medvedev je to rekao u razgovoru sa sa direktorkom MMF-a Kristinom Lagard koja je došla u Moskvu kako bi zatražila podršku Rusije za zemlje evrozone.To je ujedno i njena prva poseta nekoj zemlji van EU od kako je u julu preuzela dužnost. Predsednik Rusije takođe je stavio do znanja da bi, zauzvrat, njegova zemlja želela da ima veću ulogu u međunarodnim finansijskim institucijama...

Rusija spremila 10 milijardi za evrozonuRuski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je danas da je Rusija spermna da ponudi 10 milijardi dolara Međunarodnom monetarnom fondu koji će biti iskorišćeni za podršku zemljama evrozone.

Medvedev je to rekao u razgovoru sa sa direktorkom MMF-a Kristinom Lagard koja je došla u Moskvu kako bi zatražila podršku Rusije za zemlje evrozone.

To je ujedno i njena prva poseta nekoj zemlji van EU od kako je u julu preuzela dužnost.

Predsednik Rusije takođe je stavio do znanja da bi, zauzvrat, njegova zemlja želela da ima veću ulogu u međunarodnim finansijskim institucijama.

Rusija je jedna od država koje se zalažu za davanje veće uloge u procesu odlučivanja zemljama u razvoju.

S druge strane, Lagardova je u intervjuu koji je danas objavio Komersant poručila da je Rusija jedna od važnijih država u Grupi 20 i jedna od 10 glavnih vlasnika akcija MMF-a.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su zemlje BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) akumulirale hiljade milijardi dolara deviznih rezervi koje su spremne da ulože u evrozonu, ali pod uslovom da im se obezbedi veća uloga u finansijskim organizacijama.

Lagard je upozorila Rusiju da ne podlegne samozadovoljstvu, s obzirom na budžetske krize u članicama evrozone, ukazavši da je ruska ekonomija i dalje ranjiva usled domaćih slabosti.

Rusija se s ponosom hvali da su njeni budžetski deficit i javni dug daleko manji nego u većini članica Evropske unije i da je u poziciji da zajedno sa drugim velikim ekonomijama, kao što je Kina, čak i pomogne evrozoni da ispliva iz teškoća.

Lagardova je posle sastanka sa Medvedevom rekla da je Rusija preživela, ali da mora da sredi svoju fiskalnu situaciju i reši problem prevelike zavisnosti od izvoza energenata.

"Rusija je preživela mnoge krize..., ali i dalje postoje neki značajni faktori ranjivosti", rekla je Lagardova u govoru studentima na Državnom univerzitetu ministarstva finansija u Moskvi.

Ona je ukazala da su ti faktori povezani, između ostalog, sa mogućim naglim sniženjem cena nafte i ponovo upozorila da Rusija treba da diversifikuje svoju ekonomiju i smanji zavisnost od izvoza nafte i prirodnog gasa, prenele su agencije.

Lagardova je takođe ukazala da je ključni prioritet Rusije da unapredi fiskalnu politiku i upozorila na preteranu potrošnju pred parlamantarne izbore kasnije ove godine i predsedničke u 2012.

"Ono što je Rusiji potrebno je veći, održiviji rast", predočila je ona i dodala da "računa na Rusiju i nastavljanje njene uloge mosta između Evrope i Azije".

Direktorka MMF-a će posle Rusije posetiti Kinu i Japan, gde će takođe pokušati da obezbedi finansijsku podršku za države evrozone.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik