SAD grade prvu nuklearku od 1986.

Bez autora
Feb 09 2012

Američka vlada je danas dala "zeleno svetlo" za izgradnju prvih nuklearnih reaktora u toj zemlji još od 1986. Komisija za regulativu nuklearnog sektora američke vlade (NRC) je odobrila izgradnju dva nova reaktora u sklopu postrojenja kod mesta Vogtl u saveznoj državi Džordžiji. Elektroenergetska kompanija Sadern će instalirati dva reaktora sa vodom pod pritiskom.Njihov je dizajn odobren u decembru posle više odgađanja kako bi bila rešena pitanja rizika od terorističkih napada ili incidenata poput onog koji se dogodio u japanskoj nuklearnoj elektrani kao posledica zemljotresa i cunamija 15. marta 2011.

SAD grade prvu nuklearku od 1986.Američka vlada je danas dala "zeleno svetlo" za izgradnju prvih nuklearnih reaktora u toj zemlji još od 1986, saopšteno je u Vašingtonu.

Komisija za regulativu nuklearnog sektora američke vlade (NRC) je odobrila izgradnju dva nova reaktora u sklopu postrojenja kod mesta Vogtl u saveznoj državi Džordžiji.

Elektroenergetska kompanija Sadern će instalirati dva reaktora sa vodom pod pritiskom.

Njihov je dizajn odobren u decembru posle više odgađanja kako bi bila rešena pitanja rizika od terorističkih napada ili incidenata poput onog koji se dogodio u japanskoj nuklearnoj elektrani kao posledica zemljotresa i cunamija 15. marta 2011.

Komisija NRC je u decembru odobrila dizajn reaktora, istakavši da on uključuje karakteristike pasivne bezbednosti koje omogućuju da se reaktor posle nesreće ohladi bez potrebe za ljudskom intervencijom.

Pored toga, reaktor je napravljen da može da podnese udar aviona, što je od proizvođača - kompanije Vestinghaus zatraženo posle terorističkih napada u Sjedinjenim Američkim Državama 11. septembra 2001.

Reaktor je takođe u stanju da se ugasi sam i u slučaju da dođe do prekida u snabdevanju električnom energijom, kao što se desilo u slučaju japanske nuklearke Fukušima posle prošlogodišnjih zemljotresa i cunamija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik