SAD i EU suspenduju tarife u sporu oko avio-subvencija?

Bez autora
Jun 15 2021

Očekuje se da će Sjedinjene Države i Evropa objaviti danas petogodišnju suspenziju tarifa u svom 17 godina starom sporu vezanom za subvencionisanje svojih proizvođača aviona, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane izvore upućene u dešavanja.

To će, prema izvorima britanske agencije, omogućiti dvema stranama da se usredsrede na, kako kažu, pretnju koju predstavlja rastuća kineska komercijalna avio-industrija.

Dogovor o pauziranju najvećeg svetskog korporativnog trgovinskog spora pomogao bi američkom proizvođaču aviona Boingu i evropskom Erbasu, i doneo istovremeno olakšanje desetinama drugih industrija pogođenim recipročnim tarifama, koje su u martu privremeno obustavljene.

Ukoliko ne bude napretka u pregovorima po ovom pitanju, kompanije uključene u pomenuti spor će se suočiti sa obnovljenim trgovinskim ratom za nekoliko nedelja, dodaje se u tekstu.

Američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai razgovarala je o ovom sporu sa kolegom iz EU Valdisom Dombrovskisom u ponedeljak, na prvom sastanku licem u lice, uoči današnjeg samita SAD i EU, na kojem će Kina takođe biti ključna tema. Tai će sutra otpurovati u Britaniju.

Evropska komisija, koja je zadužena za trgovinsku politiku EU, i Sjedinjene Države obećale su da će naći rešenje do 11. jula, kada ističe rok važenja aktulene privremene suspenzije transatlantskih tarifa.

Zvaničnici do trajnog rešenja nameravaju da dođu putem dva sporazuma - prvi bi bio između SAD i Evropske unije, kao izvornih strana u sukobu, a drugi između Vašingtona i Londona nakon izlaska Britanije iz EU, na novim osnovama pravila za vazduhoplostvo.

Međutim, dogovor o detaljima sporazuma se pokazao složenim, s obzirom na gotovo dve decenije pravnih nesuglasica i hiljade stranica dokumentacije, rekao je jedan izvor upoznat sa pregovorima.

Uzajamne carine na uvoznu robu, u ukupnom iznosu od 11,5 milijardi dolara, progresivno su uvođene od 2019. godine, nakon što su Sjedinjene Države i EU izvojevale delimične pobede u Svetskoj trgovinskoj organizaciji u međusobnim tužbama za pružanje nelojalne pomoći Boingu i Erbasu.

Spor se "vuče" od 2004. godine, kada su se SAD povukle iz pakta koji datira od 1992. godine o subvencionisanju avio-kompanija i podnele STO tužbu protiv EU, tvrdeći da je Erbas uspeo da dostigne Boingov udeo na tržištu aviona delimično zahvaljujući subvencionisanim državnim zajmovima, podseća Rojters.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik