"Škoda" testira zelenu "oktaviju"

Bez autora
Jan 19 2012

Češka "Škoda", jedna od filijala nemačkog "Folksvagena", pocela je da testira flotu od deset električnih modela "oktavija grin L", u nameri da poveća praktično iskustvo sa električnim pogonom. "Oktavija grin E lajn" je prvi čisto električni automobil, čiju osnovu čini "oktavija kombi".Deset probnih automobila zelene linije "oktavije" se koristi da bi se dobili osnovni podaci za unapređivanje razvoja vozila na električni pogon, kako bi se to iskustvo kasnije primenilo u serijskoj proizvonji.

"Škoda" testira zelenu "oktaviju"Češka "Škoda", jedna od filijala nemačkog "Folksvagena", pocela je da testira flotu od deset električnih modela "oktavija grin L", u nameri da poveća praktično iskustvo sa električnim pogonom.

"Oktavija grin E lajn" je prvi čisto električni automobil, čiju osnovu čini "oktavija kombi". Deset probnih automobila zelene linije "oktavije" se koristi da bi se dobili osnovni podaci za unapređivanje razvoja vozila na električni pogon, kako bi se to iskustvo kasnije primenilo u serijskoj proizvonji.

Obim i veličina karoserije "oktavije kombi", koja čini bazu novog električnog automobila, omogućavaju ugradnju odgovarajućih baterija, električnog motora i uređaja za kontrolu elektronike.

Električni motor obezbeđuje snagu od 85 kilovata, a brzinu od 100 kilometara na sat postiže za 12 sekundi, što je idealno za gradsku vožnju, tvrdi proizvođač, navodeći da je najveća brzina vozila 135 kilometara na sat.

Električna "oktavija" koristi litijum-jonske baterije, čija se težina kreće oko 315 kilograma, sa 26,5 kilovat sati energije. Vozilo može da se kreće sa jednim punjenjem baterije 150 kilometara.

Član odbora "Škode" Ekhard Šulc, zadužen za istraživanje i razvoj, rekao je da "Škoda" i čitava grupa "Folksvagen" imaju dugoročan cilj, a to je održiva mobilnost na obnovljivim izvorima energije.

"Nema sumnje da električni pogon postaje sve značajniji za autoindustriju zbog niske emisije štetnih gasova. Radeći sa partnerima iz naše grupacije, napravili su veliki napredak na tom putu," kazao je Šulc.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik