Skraćena trasa "Nabuka"?

Bez autora
Feb 21 2012

Konzorcijum kompanija koje realizuju projekat gasovoda "Nabuko" razmatra mogućnost smanjenja kapaciteta i skraćenja tog cevovoda, piše Volstrit džurnal pozivajući se na neimenovane izvore.Prvobitni projekat "Nabuko" predviđao je izgradnju gasovoda dugog 3.900 kilometara, za transport 31 milijardu kubnih metara gasa godišnje, koji je trebalo da poveže zemlje centralne Azije i Austriju, prolazeći preko teritorije Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske.

Skraćena trasa "Nabuka"?Kapacitet gasovoda "Nabuko" mogao bi, prema predlogu konzorcijuma kompanija koje rade na projektu, da bude prepolovljen. Rokovi za početak izgradnje i puštanje u rad gasovoda više puta su odlagani. Poslednji put početak gradnje pomeren na 2018. godinu.

Konzorcijum kompanija koje realizuju projekat gasovoda "Nabuko" razmatra mogućnost smanjenja kapaciteta i skraćenja tog cevovoda, piše Volstrit džurnal pozivajući se na neimenovane izvore.

Prvobitni projekat "Nabuko" predviđao je izgradnju gasovoda dugog 3.900 kilometara, za transport 31 milijardu kubnih metara gasa godišnje, koji je trebalo da poveže zemlje centralne Azije i Austriju, prolazeći preko teritorije Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske.

Novi predlog, prema podacima izvora, predviđa da se kapacitet gasovoda prepolovi, a da Austriju povezuje samo sa Bugarskom.

Koncern se u isto vreme ne odriče prvobitnog projekta "Nabuko", ali rokovi za početak izgradnje i puštanje u rad tog gasovoda više puta su odlagani. Poslednji put u oktobru prošle godine početak gradnje pomeren je sa 2017. na 2018. godinu.

Obezbeđivanje izvora energenata za ovaj gasovod još uvek je najveći nerešen problem konzorcijuma, u čijem sastavu su nemačka kompanija RWE, bugarska "Bulgargas", austrijska OMV, mađarska MOL, rumunska "Transgas" i turska "Botas".

Evropska komisija je prošle godine bila primorana da stupi u direktne pregovore sa Azerbejdžanom i Turkmenijom oko projekta Transkaspijskog gasovoda, kojim bi se dopremao gas do evropskih potrošača ispod Kaspijskog mora.

Realizacija tog projekta je, međutim, malo verovatna, s obzirom na to da ne postoji sporazum o podeli Kaspijskog mora.

Evropske zemlje su računale da pomoću "Nabuka" snize zavisnost od ruskog gasa, jer bi se iz centralnoazijskih nalazišta taj energent dopremao zaobilazeći teritoriju Rusije.

Za najvećeg konkurenta "Nabuko" smatra se ruski projekat "Južni tok" zahvaljujući kojem će Rusija isporučivati gas zemljama Balkanskog poluostrva i južne Evrope bez posrednika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik