Svet dobija 33.500 aviona do 2030.

Bez autora
Feb 13 2012

Svetskim avioprevoznicima biće potrebno 33.500 novih aviona ukupne vrednosti četiri biliona dolara do 2030. godine. U tome će učešće azijskih prevoznika biti oko 35 procenata, objavio je američki gigantski proizvođač letelica "Boing". Azijsko-pacifičkim aviokompanijama biće potrebno u tom periodu 11.450 novih aviona, u vrednosti od 1,5 biliona (hiljada milijardi) dolara.Region Azije i Pacifika je najveće tržište na svetu za uskotrupne, širokotrupne, kao i za velike avione. Kako god pogledate, to je veliko, zaista ogromno tržište.

Svet dobija 33.500 aviona do 2030.Svetskim avioprevoznicima biće potrebno 33.500 novih aviona ukupne vrednosti četiri biliona dolara do 2030. godine.

U tome će učešće azijskih prevoznika biti oko 35 procenata, objavio je američki gigantski proizvođač letelica "Boing."

Azijsko-pacifičkim aviokompanijama biće potrebno u tom periodu 11.450 novih aviona, u vrednosti od 1,5 biliona (hiljada milijardi) dolara, izjavio je potpredsednik "Boingovog" odeljenja za izradu komercijalnih letelica Rendi Tinset.

"Region Azije i Pacifika je najveće tržište na svetu za uskotrupne, širokotrupne, kao i za velike avione. Kako god pogledate, to je veliko, zaista ogromno tržište," kazao je Tinset, prenele su agencije.

On je, govoreći o najnovijim "Boingoviom" procenama, precizirao da najveća tražnja u regionu vlada za uskotrupnim avionima sa 90 do 200 sedišta, pogotovo nakon pojave sve većeg broja diskontnih kompanija na tom tržištu.

Od 33.500 globalno potrebnih aviona, oko 60 procenata biće iskorišćeno za širenje flote, a ostatak za zamenu zastarelih letelica. U azijsko-pacifičkom regionu 80 procenata novih aviona biće iskorišćeno za širenje flote.

Uprava kompanija je najavila da je cilj "Boinga" da poveća proizvodnju dugo odlaganog modela "drimjalner" na 10 aviona mesečno, do kraja 2013. godine, u odnosu na sadašnja dva do tri komada mesečno.

Udruženje međunarodnih avioprevoznika (IATA), koje okuplja 240 aviokompanija, potvrdilo je procenu da će profit prevoznika najverovatnije pasti na 3,5 milijardi dolara ove godine, sa 6,9 milijardi u 2011, zbog usporavanja globalne privrede i skoka cene goriva koja podriva zaradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik