Svetski ekonomski forum umesto u Davosu, od 25. do 29. januara na internetu

Bez autora
Jan 20 2021

Ovogodišnji, 51. po redu Svetski ekonomski forum (WEF), koji se tradicionalno održava u švajcarskom ski-centru Davos, biće zbog pandemije održan virtuelno.

WEF se održava u virtuelnom formatu od 25. do 29. januara, saopštio je na konferenciji za medije Klaus Švab, osnivač i izvršni direktor WEF-a.

Švab je istakao kao ključne zadatke svih ekonomija sveta izlazak iz aktuelne zdravstvene krize, jačanje ekonomske otpornosti, inkluzivan i održiv razvoj, a kao najvažniji preduslov za budućnost globalne ekonomije apostrofirao je "obnovu poverenja i uspostavljanje međunarodnih trgovinskih tokova".

Kako je najavljeno na konferenciji za medije, među govornicima na onlajn Forumu biće kineski predsednik Si Ðinping, njjegov francuski kolega Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Takođe, učesnicima će se obratiti i japanski premijer Jošihide Suga, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen i indijski premijer Narendra Modi.

Budući da je globalna ekonomija u najvećoj krizi ikada, koja se manifestuje i kroz spiralni rast nezaposlenosti i nejednakosti, na agendi ovogodišnjeg WEF-a se nalaze teme počev od fer ekonomskih i socijalnih sistema do digitalizacije i klimatskih pitanja.

Organizatori su naveli da će se u diskusiju o tim pitanjima uključiti i predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard, guverner Banke Engleske Endrju Bejli, kao i izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.

Godišnji sastanak WEF-a, koji se uobičajeno održava svakog januara u švajcarskom planinskom odmaralištu Davos, okuplja svetski političke lidere, guvernere centralnih banaka, šefove kompanija, kao i javne ličnosti i milijardere iz svih delova svetai.

Organizovanje ovog skupa uz direktno učešće zvanica odloženo je zbog pandemije a iz WEFa je ranije najavljeno da će se događaj u tom obliku održati u maju ove godine u Singapuru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik