Svi bi da investiraju u Moskvu

Bez autora
Sep 26 2011

Moskva je jedan od investiciono najprivlačnijih gradova Evrope, zaključili su stručnjaci kompanije "Ernst end Jang" koji su objavili referat o stanju ruske ekonomije. Za poslednjih pet godina broj investicionih projekata u Moskvi sa učešćem inostranog kapitala porastao je 130 procenata. To je posledica, između ostalog, i toga što ruska prestonica ima dve specijalne ekonomske zone - u Zelenogradu i Dubni.Za prošlu godinu iznos direktnih inostranih investiranja u Moskvu bio je veći od 41 milijarde dolara, a u prvom polugodištu ove godine već je zabeležen rekord - više od 87 milijardi.

Svi bi da investiraju u MoskvuMoskva je jedan od investiciono najprivlačnijih gradova Evrope, zaključili su stručnjaci kompanije "Ernst end Jang" koji su objavili referat o stanju ruske ekonomije.

Prema podacima istraživanja, za poslednjih pet godina broj investicionih projekata u Moskvi sa učešćem inostranog kapitala porastao je 130 procenata.

To je posledica, između ostalog, i toga što ruska prestonica ima dve specijalne ekonomske zone - u Zelenogradu i Dubni.

"Za prošlu godinu iznos direktnih inostranih investiranja u Moskvu bio je veći od 41 milijarde dolara, a u prvom polugodištu ove godine već je zabeležen rekord - više od 87 milijardi", izjavio je za "Glas Rusije" zamenik gradonačelnika Moskve Andrej Šaronov.

Prema broju projekata koji se finansiraju od direktnih investicija, Moskva je trenutno na sedmom mestu i u najskorije vreme, kako smatraju analitičari "Ernst end Janga" može se približiti Londonu i Parizu, pa čak ih može i potisnuti.

"Trudimo se da proširimo sfere interesovanja investitora i da učinimo privlačnim širok spektar pravaca", kaže Šaronov.

Prema njegovim rečima, Moskva sad pokušava da gleda na sve sfere za investicije s tačke gledišta privatnih investitora.

"Prioritet su saobraćajni sektor, izgradnja, obrazovanje, medicina, kultura i sport. Ali među najaktuelnijim su linije brzih tramvaja, objekti stambeno-komunalne infrastrukture, uključujući i dečije klinike", kaže Šaronov.

Ako se u celini sagleda struktura investicionog programa od 2012. do 2014. godine primetno je povećanje obima u oblasti saobraćaja i saobraćajne izgradnje.

"Saobraćajni problem je jedan od najakutnijih i očigledan odgovor je povećanje investicija. I ne samo za stvaranje saobraćajnih čvorova, proširenje ulica, već i za stvaranje parkinga, saobraćajnih čvorova za presedanje, stvaranje izdvojenih zona za javni saobraćaj i za sistem posmatranja", ističe Šaronov.

Prema mišljenju analitičara, privlačnost Moskve raste zbog uvođenja projekata, naprimer inovacionog grada "Skolkovo".

U tom slučaju, osim investicija u perspektivne tehnologije koje mogu da donesu dobar profit, daju se još i olakšice investitorima: poreske, carinske, po stopama PDV za robu iz uvoza.

Šaronov naglašava da je Moskva uvek zanimljiva za privatne investitore - to je ogromno tržište sa više od 14 miliona stanovnika.

"Sad je glavni zadatak moskovskih vlasti da uproste birokratske procedure, da učine transparentnim proces angažovanja inostranih investicija i privatnih investicionih projekata", navodi Šaronov.

Osnivanje Međunarodnog finansijskog centra (MFC) u Moskvi trebalo bi da učini rusku prestonicu još privlačnijom u očima stranaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik