Teško do posla u EU

Bez autora
Nov 28 2010

U Evropskoj uniji, broj onih koji su bez posla dostigao je novi maksimum od 10,1 odsto. Trećina nezaposlenih u Evropskoj uniji su mladi, a uprkos prvim znacima privrednog oporavka posle recesije, u nekim zemljama mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta i dalje su slabe.Najteže je velikim dužnicima, kao što su Grčka, Portugal i Irska, čija vlada planom štednje u naredne četiri godine predviđa otpuštanje 25.000 radnika u javnom sektoru. Očekuje se da u prvoj polovini sledeće godine otvore nova radna mesta, pošto većina članica Evropske unije beleži rast bruto društvenog proizvoda.

Teško do posla u EUUprkos znacima stabilizacije evropskog tržišta rada, dužnička kriza, koja je neke periferne zemlje Evrozone dovela skoro do bankrotstva, usporava privredni oporavak. Trećina nezaposlenih u Evropskoj uniji mladi.

U Evropskoj uniji, broj onih koji su bez posla dostigao je novi maksimum od 10,1 odsto, saopštila je Evropska komisija.

Trećina nezaposlenih u Evropskoj uniji su mladi, a uprkos prvim znacima privrednog oporavka posle recesije, u nekim zemljama mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta i dalje su slabe.

Najteže je velikim dužnicima, kao što su Grčka, Portugal i Irska, čija vlada planom štednje u naredne četiri godine predviđa otpuštanje 25.000 radnika u javnom sektoru.

"Očekujemo da u prvoj polovini sledeće godine otvorimo nova radna mesta, pošto većina članica Evropske unije beleži rast bruto društvenog proizvoda. Najveći izazov biće zapošljavanje mladih", rekao je Laslo Andor, komesar EU za zapošljavanje i socijalna pitanja.

Zbog najavljenih otpuštanja administrativnih radnika, u okviru mera štednje koje sprovodi vlada, na hiljade ljudi protestovalo je u grčkoj prestonici.

Ostrvo optimizma u Evropskoj uniji je Nemačka, čiji je osnovni pokretač privrednog rasta, pre svega domaća potrošnja, pa tek onda izvoz.

"Broj nezaposlenih smanjen je sa pet  miliona, koliko je bilo u jeku krize, na tri miliona. U nekim južnim delovima Nemačke ostvarena je puna zaposlenost", kaže Rajner Bruderle, ministar ekonomije Nemačke.

Uprkos padu vrednosti evra, dužnička kriza u najslabijim zemljama evrozone neće izazvati njegov kolaps, čak iako prezaduženi Portugal krene stopama Grčke i Irske i zatraži finansijsku pomoć.

Nijedna zemlja neće dobrovoljno izaći iz zone evra, jer bi to bilo samoubistvo, kažu u Fondu Evropske unije za finansijsku pomoć državama, dodajući da isto važi i za jake privrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik