"Tesla" razvija elektrovozilo za "Mercedes"

Bez autora
Feb 22 2012

Američki proizvođač elektrovozila, kompanija "Tesla motors", počela je razvojni program sa nemačkom grupacijom "Dajmler" u vezi sa proizvodnjom novog vozila na električni pogon za potrebe njene filijale "Mercedes-Benc".Program saradnje dve kompanije sadržan je u pismu upućenom akcionarima prošle sedmice, a analitičari ocenjuju da su najnovijim saopštenjem raspršene medijske špekulacije o "Dajmlerovim" planovima za izradu "Mercedesovih" vozila na električni pogon.

"Tesla" razvija elektrovozilo za "Mercedes"Američki proizvođač elektrovozila, kompanija "Tesla motors", počela je razvojni program sa nemačkom grupacijom "Dajmler" u vezi sa proizvodnjom novog vozila na električni pogon za potrebe njene filijale "Mercedes-Benc".

Program saradnje dve kompanije sadržan je u pismu upućenom akcionarima prošle sedmice, a analitičari ocenjuju da su najnovijim saopštenjem raspršene medijske špekulacije o "Dajmlerovim" planovima za izradu "Mercedesovih" vozila na električni pogon.

"Dajmler" je već ulagao u "Teslu" i koristio "Tesline" baterijske pakete za njegovo električno vozilo "smart."
Kompanija "Tesla" je objavila da će električni program "Mercedes-Benca" koristiti kompletan elektro-pogon američke kompanije, koji uključuje motor, menjač, pretvarač i softver.

"Tesla", međutim, nije izneo detalje o tome kada će početi primena tog programa, niti obim proizvodnje. Kompanija je navela da će sve zavisiti od prihoda koji je namenjen tom projektu, a koji bi trebalo da se ostvaruje u drugom tromesečju.

Dogovor "Tesle" sa "Mercedse-Bencom" objavljen je nakon što je američka kompanija predstavila svoj treći automobil "model X" u Los Anđelesu prošle sedmice.

Zarada "Tesle" u mnogome zavisi od prodaje njenog prvog vozila "model S" koji će se naći na tržištu ovog leta. Kompanija "Tesla motori" očekuje značajniji rast prihoda u drugoj polovini ove godine kada krenu isporuke novog sedana "model S".

Prema najnovijim finansijskim rezultatima, kompanija predviđa da će prihod u 2012. porasti na 600 miliona dolara, od čega će 90 odsto zarade stići u drugoj polovini godine. Projektovani prihod za 2012. je skoro tri puta veći od zarade u 2011. koja je iznela 204 miliona dolara.

Elon Musk, izvršni direktor "Tesle" potvrdio je na konferenciji za štampu minule sedmice da je najveći deo profita u 2012. vezan za električni automobil "model S". Kompanija planira da proizvede do 5.000 kola "modela S" ove godine, s tim što će montaža krenuti sredinom godine.

Kompanija je okončala proizvodnju sportskog automobila "roudster" i pokušava da proda preostalih 330 komada ove godine. Dok ne krena ta isporuka, "Tesla" nema veći izvor prihoda nego što će zaraditi od isporuke baterijskih paketa i drugih delova za elektrovozila "Tojote" i "Dajmlera", dva velika akcionara američke kompanije.

Kompanija "Tesla" je u četvrtom tromesečju 2011. imala neto gubitak od po 78 centi po akciji, veći nego u istom periodu 2010, kada su se po jednoj deonici gubila 54 centi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik