Tesla već profitirala milijardu dolara od ulganja u bitkoin

Bez autora
Feb 22 2021

Američki proizvođač električnih automobila "Tesla" ostvario je otprilike milijardu dolara dobiti na papiru od ulaganja u bitkoine, kaže Danijel Iv, analitičar kompanije Vedbush Sekjuritis.

Kompanija je „na putu da od ulaganja u bitkoin zaradi više nego od prodaje svojih električnih vozila (EV) u celoj 2020. godini“, ocenio je Iv u jednom tekstu objavljenom u subotu, prenosi CNBC.

Početkom ovog meseca "Tesla" je obelodanio u podnesku dostavljenom Komisiji za hartije od vrednosti da je kupio bitkoine u vrednosti 1,5 milijardi dolara radi „fleksibilnije dalje diverzifikacije i maksimiziranja povrata od gotovinskih sredstava“.

Kupovina je obavljena u januaru, navela je kompanija, ne otkrivajući kada tačno i po kojoj ceni. Za sada nije poznato da li je "Tesla" prodao neki od kupljenih bitkoina.

Najveća svetska digitalna valuta je ove godine zabeležla neviđeni rast, dostižući stalno nove rekordne nivoe. Tržišna kapitalizacija ovog novčića je prošle nedelje prvi put premašila 1,0 bilion dolara, ojačavši od početka godine do sada 94 posto.

Danijel Iv nije objasnio u tekstu kako je došao do računice o "Teslinoj" zaradi na bitkoinu. Prema podacima KoinDeska, cena ove kriptovalute je 31. januara bila na dnevnom maksimumu od 34.793,45 dolara, a 20. februara, kada je Iv objavio svoju belešku, iznosila je 57.487,03 dolara, napominje CNBC.

To je rast od oko 65 posto, što znači da bi "Teslina" dobit od ulaganja 1,5 milijardi dolara u bitkoin u tom vremenskom periodu iznosila oko 975 miliona dolara. Budući da bitkoin beleži danas novi istorijski maksimum od 58.332,36 dolara, "Teslin" profit premašuje milijardu dolara.

„Iako je ulaganje u bitkoin sporedna stvar za 'Teslu', očigledno je da je to bila dobra polazna investicija i trend za koji očekujemo da bi u narednih 12 do 18 meseci mogao da zapljusne druge kompanije kojima se javno trguje“, dodao je Iv.

Glavni izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask, koji podržava digitalne valute, nedavno je izjavio da je bitkoin „jednostavno manje glup oblik likvidnosti od čuvanja gotovine, ili samo malo bolji“. Međutim, u subotu je napisao na Tviteru da je cena bitkoina i druge vodeće virtuelne valute etereuma „izgleda visoka“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik