Tojota ulaže 2,1 milijardu dolara u fabriku akumulatora u SAD

Bez autora
Jun 04 2023

Japanska kompanija Tojota uložiće dodatnih 2,1 milijardi dolara u fabriku akumulatora za električna i hibridna vozila, koja je već u izgradnji u blizini Grinsborora u Severnoj Karolini.

Akumulatori proizvedeni u toj fabrici biće isporučivani Tojotinom ogromnom kompleksu u Džordžtaunu u Kentakiju, gde će se proizvoditi prvo Tojotino električno vozilo u SAD, novi model SUV sa tri reda sedišta, prenosi AP.

- Tojota će svojim novim trorednim SUV-om ući u rastući tržišni segment', rekla je predsednica Tojote za SAD Suzan Elkington i dodala da će proizvodnja novog vozila odražavati ''putovanje kompanije ka elektrifikovanoj budućnosti''.

Posao za 2.100 radnika

Tojota planira da zaposli 2.100 radnika u fabrici akumulatora u Severnoj Karolini, koja će početi proizvodnju 2025. godine.

Kompleks u Kentakiju sada zapošljava 9.500 ljudi koji proizvode Tojotine modele ''Camri'', ''RAV4'' hibridni SUV, kao i nekoliko različitih motora i druge komponente, a navodi se da će se preorijentisati na novi SUV model 2025.

Fabrika baterija u Severnoj Karolini imaće šest proizvodnih linija baterija, četiri za gasno-električna hibridna vozila i dve za potpuno električna vozila, saopštila je Tojota.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik