Top menadžerima u Rusiji najviše rastu bonusi

Bez autora
Oct 04 2010

Borba sa bonusima, koju su aktivno pokrenuli evropski političari, nije ovenčana uspehom, a prema podacima konsalting kompanije "Hej Grup" (Hay Group), zahvaljujući premijama, primanja top menadžera u Evropi ove godine su porasla za šest odsto, s tim što je Rusija nesumnjivi lider, jer su novčanici njenih rukovodilaca deblji za oko 25 procenata.Analizom "Hej Grupe" obuhvaćeni su podaci vodećih menadžera 257 najvećih po tržišnoj vrednosti kompanija u 18 zemalja obuhvaćenih rejtingom "Fajnenšl Tajms Jurop 500". Od ruskih kompanija, ove godine su se među prvih sto u rejtingu svetrstali energetski giganti, kao što je "Gasprom", Rosnjeft", Lukoil, "Surgutnjeftegas", kao i finansijske institucije Sberbanka i VTB (Vnještorgovij bank)...

Top menadžerima u Rusiji najviše rastu bonusiBorba sa bonusima, koju su aktivno pokrenuli evropski političari, nije ovenčana uspehom, a prema podacima konsalting kompanije "Hej Grup" (Hay Group), zahvaljujući premijama, primanja top menadžera u Evropi ove godine su porasla za šest odsto, s tim što je Rusija nesumnjivi lider, jer su novčanici njenih rukovodilaca deblji za oko 25 procenata.

Analizom "Hej Grupe" obuhvaćeni su podaci vodećih menadžera 257 najvećih po tržišnoj vrednosti kompanija u 18 zemalja obuhvaćenih rejtingom "Fajnenšl Tajms Jurop 500".

Od ruskih kompanija, ove godine su se među prvih sto u rejtingu svetrstali energetski giganti, kao što je "Gasprom", Rosnjeft", Lukoil, "Surgutnjeftegas", kao i finansijske institucije Sberbanka i VTB (Vnještorgovij bank). Većina ruskih kompanija se bolje pozicioniralo nego godinu dana ranije.

Kako su pokazali rezultati istraživanja, osnovne zarade rukovodilaca višeg nivoa u velikim kompanijama su ostale praktično bez promene i za 1,2 odsto zaostaju od inflacije. Izuzetak su Belgija, Rusija, Španija i Švajcarska gde su plate top menadžera povećane više od zabeležene inflacije.

Obezvređivanje zarada ne zabrinjava mnogo rukovodioce, jer su njihova primanja, zahvaljujući većim bonusima, u osam od jedanaest zemalja, značajno uvećana. Izuzetak je Holandija gde su anketirane kompanije svojim vodećim rukovodiocima isplatile za sedam odsto manje bonuse nego godinu dana ranije.

Ove godine najviše su porasle zarade top menadžera u Rusiji (za 19 odsto), Švedskoj (za 16 procenata) i Švajcarskoj (15 procenata).

- U vreme krize mnogi su očekivali da će kompenzacije top menadžera pretrpeti principijalne promene, ali realno to se nije desilo - kazao je direktor "Hej Grupe" Sajmon Geret.

Brojne kompanije snizile su samo jednokratne premije, ne dirajući plate koje zavise od rezultata poslovanja.

- Sada se bonusi povećavaju zbog sasvim razumljivog straha, da niske premije neće motivisati rukovodioce. Kompenzacije se oporavljaju na predkrizni nivo - naveo je Geret.

On smatra da se rast bonusa ne vezuje uvek za rast profita. Kompanije, uglavnom, povećavaju isplate vodećim rukovodiocima kako bi ih zadržali, ili sačuvali tržišni udeo.

Analitičari agencije "Hejz" (Hays) (koja se bavi regrutovanjem radne snage) ukazuju da će ubuduće, najverovatnije da raste osnovna zarada, a ne bonusi, obrazlažući to povećanjem aktivnosti na tržištu rada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik