Toyota najveći proizvođač automobila

Bez autora
Dec 27 2012

Japanska kompanija “Toyota” ove godine će vratiti titulu najvećeg proizvođača automobila na svetu, nakon pada na treće mesto 2011. godine. Kompanija za ovu godinu predviđa rast prodaje od 22 posto, odnosno 9,7 miliona vozila prodatih u celom svetu. Najveći deo toga, oko 8,68 miliona, su njeni sopstveni modeli i vozila Lexus.Toyota je 2011. godine pala ispod američkog General Motorsa i nemačkog Volkswagena, nakon što su elementarne nepogode u Japanu, kao i poplave na Tajlandu, negativno uticale na proizvodnju.

Toyota najveći proizvođač automobilaJapanska kompanija “Toyota” ove godine će vratiti titulu najvećeg proizvođača automobila na svetu, nakon pada na treće mesto 2011. godine.

Kompanija za ovu godinu predviđa rast prodaje od 22 posto, odnosno 9,7 miliona vozila prodatih u celom svetu. Najveći deo toga, oko 8,68 miliona, su njeni sopstveni modeli i vozila Lexus.

Kako prenosi BBC, Toyota je 2011. godine pala ispod američkog General Motorsa i nemačkog Volkswagena, nakon što su elementarne nepogode u Japanu, kao i poplave na Tajlandu, negativno uticale na proizvodnju.

Japanska kompanija je ranije imala “krunu” najvećeg proizvođača i prodavca automobila tri godine uzastopno, od 2008. do 2010. godine. Tražnja za njihovim automobilima pala je i zbog negativnog publiciteta nakon masovnog vraćanja vozila iz prodaje zbog neispravnih delova od 2009. godine, što je značajno oštetilo reputaciju ove firme, koja je uvek važila kao pouzdana. Osim toga, jačanje jena je potkopalo izvozne performanse Toyote.

Ipak, u Toyoti očekuju povećanje prodaje za dva posto u 2013. godini i to većinom iz ogranka Hino, koji proizvodi kamione.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik