Tržišne cene gasa u Evropi sve bliže cenama "Gasproma"

Bez autora
Nov 30 2010

Tržišne cene gasa u Evropi su sve bliže cenama u dugoročnim ugovorima ruskog "Gasproma", nakon što su u prethodne dve nedelje porasle za 15 procenata. Na berzi u Baumgartenu, centralnoevropskom gasno-distributivnom centru, 1.000 kubnih metara gasa je danas koštalo 307 dolara.Prosečna ugovorena cena ruskog gasa za Evropu iznosi 308 dolara za 1.000 kubnih metara. Američki trgovci gasom takođe aktivno povećavaju cenu prirodnog gasa, zbog niskih temperatura u istočnim saveznim državama.

Tržišne cene gasa u Evropi sve bliže cenama "Gasproma"Tržišne cene gasa u Evropi su sve bliže cenama u dugoročnim ugovorima ruskog "Gasproma", nakon što su u prethodne dve nedelje porasle za 15 procenata.

Na berzi u Baumgartenu, centralnoevropskom gasno-distributivnom centru, 1.000 kubnih metara gasa je danas koštalo 307 dolara. Prosečna ugovorena cena ruskog gasa za Evropu iznosi 308 dolara za 1.000 kubnih metara, prenele su agencije.

Američki trgovci gasom takođe aktivno povećavaju cenu prirodnog gasa, zbog niskih temperatura u istočnim saveznim državama, javila je agencija Blumberg, koja podseća da 52 odsto domaćinstava u SAD koristi gas za grejanje.

Spot cene gasa su u prethodne dve godine bile značajno niže od cena u dugoročnim ugovorima, što se objašnjavalo revolucijom u eksploataciji gasa u SAD, zahvaljujući kojoj sopstvenom proizvodnjom praktično pokriva svoje potrebe.
Ovaj proces je, zajedno sa kreditnom krizom, izazvao značajan rast ponude gasa u svetu. Sa oporavkom svetske ekonomije i rastom tražnje, počele su da rastu i cene gasa na spot tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik