Turska odobrila "Južni tok"

Bez autora
Dec 28 2011

Turska je dala Rusiji zvaničnu dozvolu za polaganje gasovoda "Južni tok" u teritorijalnim vodama Turske u Crnom moru. Sporazum je postignut u utorak u Ankari za vreme pregovora rukovodstva "Gasproma" s ministrom Jildizom, a odgovarajući dokument potpisan je danas u Moskvi.Turska i Rusija dogovorile o produženju dva važeća sporazuma o izvozu ruskog gasa na 2015. i 2021. godinu. Posle razgovora Putina, zamenika ruskog premijera Igora Sečina i Jildiza potpisan je paket od tri dokumenta o izvozu gasa u Tursku.

Turska odobrila Zvanično odobreno polaganje gasovoda "Južni tok" kroz turske vode u Crnom moru. Premijer Vladimir Putin zahvalio Ankari.

Turska je dala Rusiji zvaničnu dozvolu za polaganje gasovoda "Južni tok" u teritorijalnim vodama Turske u Crnom moru, izjavio je danas premijer Rusije Vladimir Putin.

"Želeo bih da zahvalim Turskoj za njeno konačno odobrenje za izgradnju 'Južnog toka' u specijalnoj ekonomskoj zoni Turske", prenela je agencija Interfaks izjavu Putina koju je dao tokom susreta sa turskim ministrom energetike Tanerom Jildizom u Moskvi.

Prema izjavama turskih zvaničnika agenciji Rojters, sporazum je postignut u utorak u Ankari za vreme pregovora rukovodstva "Gasproma" s ministrom Jildizom, a odgovarajući dokument potpisan je danas u Moskvi.

Putin je, takođe, rekao da su se Turska i Rusija dogovorile o produženju dva važeća sporazuma o izvozu ruskog gasa na 2015. i 2021. godinu.

Posle razgovora Putina, zamenika ruskog premijera Igora Sečina i Jildiza potpisan je paket od tri dokumenta o izvozu gasa u Tursku, prenela je agencija Itar-Tas.

Izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler i generalni direktor turske energetske kompanije "Botas" Fazil Senel potpisali su potrebne dokumente za isporuke ruskog gasa Turskoj posredstvom "Gaspromeksporta".

"Južni tok" je planiran za godišnji transport 63 milijarde kubnih metara ruskog gasa u Evropu, počev od 2015, zaobilazeći tranzitne zemlje, Ukrajinu i Belorusiju.

Vrednost tog projekta je procenjena na 15,5 milijardi evra.

"Gaspromu" u projektu "Južni tok" pripada 50 odsto udela, italijanskoj energetskoj kompaniji "Eni" 20 odsto, dok francuska firma EDF i nemačka "Vinteršal" imaju po 15 odsto učešća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik