Turska privreda zvanično u recesiji

Bez autora
Mar 13 2019

Turska je krajem prošle godine zvanično ušla u recesiju, pošto je privreda oslabila za 2,4 odsto u četvrtom kvartalu u odnosu na treći, saopštio je državni zavod za statistiku.U trećem kvartalu prošle godine pad je iznosio 1,6 odsto. To znači da su se povezala dva tromjesečja sa negativnim privrednim rastom, što je definicija recesije. Trgovinski rat sa SAD doveo je do velikog pada vrijednosti turske lire, pa je uvoz poskupio. Lira je oslabila za 30 odsto prema dolaru prošle godine, što znači da je uvoz robe u Tursku poskupio za trećinu.

Turska privreda zvanično u recesijiTurska je krajem prošle godine zvanično ušla u recesiju, pošto je privreda oslabila za 2,4 odsto u četvrtom kvartalu u odnosu na treći, saopštio je državni zavod za statistiku.

U trećem kvartalu prošle godine pad je iznosio 1,6 odsto. To znači da su se povezala dva tromjesečja sa negativnim privrednim rastom, što je definicija recesije.

Trgovinski rat sa SAD doveo je do velikog pada vrijednosti turske lire, pa je uvoz poskupio.

Lira je oslabila za 30 odsto prema dolaru prošle godine, što znači da je uvoz robe u Tursku poskupio za trećinu.

Centralna banaka reagovala je povećanjem osnovne kamatne stope, što je poskupjelo i zaduživanje.

Udarac su pretrpjeli segmenti prodaje automobila i nekretnina, a sa teškoćama se suočila i industrijska proizvodnja, prenio je Bi-Bi-Si.

Na nivou čitave 2018. godine ostvaren je privredni rast od 2,6 odsto, što je najmanje od 2009. godine. U 2017. godini zabilježen je ekonomski rast od 7,4 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik