U izgledu nova faza slabljenja evra

Bez autora
Dec 02 2010

Evro je jutros, u početnoj trgovini na deviznoj berzi u Londonu, vredeo 1,3155 dolara, ili nešto više nego prethodnog dana na njujorškoj valutnoj berzi, ali je ubrzo oslabio za oko 0,30 centi. Finansijski stručnjaci su uglavnom saglasni u oceni da je u izgledu nova faza slabljenja zajedničke valute 16 članica Evropske unije (EU).Sasvim je moguć povratak evra na nivo ispod 1,30 dolar. Trenutne i dugoročnije mere za stablizaciju finansijske situacije u zoni evra, koje su već preduzeli EU i Međunarodni monetarni fond, svakako pomažu da evro naglo ne izgubi vrednost, ali je veliko pitanje šta će se događati ako se kriza koja je proletos potresala Grčku, a ove jeseni Irsku, prelije u Portugaliju i druge finansijski nestabilne članice „evrolenda”.

U izgledu nova faza slabljenja evraEvro je jutros, u početnoj trgovini na deviznoj berzi u Londonu, vredeo 1,3155 dolara, ili nešto više nego prethodnog dana na njujorškoj valutnoj berzi, ali je ubrzo oslabio za oko 0,30 centi.

Finansijski stručnjaci su uglavnom saglasni u oceni da je u izgledu nova faza slabljenja zajedničke valute 16 članica Evropske unije (EU), prenosi agencija AP. „Ja mislim da je sasvim moguć povratak evra na nivo ispod 1,30 dolar”, izjavio je Sin (Sean) Kalou valutni ekspert Vestpak benk iz Sidneja, komentarišući trenutne vrednosti vodećih svetskih novčanih jedinica.

Trenutne i dugoročnije mere za stablizaciju finansijske situacije u zoni evra, koje su već preduzeli EU i Međunarodni monetarni fond, svakako pomažu da evro naglo ne izgubi vrednost, ali je veliko pitanje šta će se događati ako se kriza koja je proletos potresala Grčku, a ove jeseni Irsku, prelije u Portugaliju i druge finansijski nestabilne članice „evrolenda”.

Dolar je, u svakom slučaju, ponovo „u trendu” i danas je ojačao na nešto više od 84 jena, dok je prema funti sterlinga i švajcarskom franku uglavnom stagnirao u odnosu na kurseve zabeležene pre 24 sata.

Japanski Nikei indeks je danas u zaključnoj trgovini na berzi u Tokiju vredeo najviše za oko pet meseci, dok je kurs evra prema dolaru uglavnom stagnirao, uoči sastanka Evropske centralne banke (ECB) koja bi mogla da usvoji nove mere za ublažavanje dužničke krize u zoni evra.

Vrednost vodećeg japanskog indeksa akcija trebalo bi, sudeći prema najsvežejim procenama eksperata, iduće godine da se uveća za petinu u odnosu na trenutnu vrednost.

Rojters ističe da je procena o znatnom rastu vrednosti japanskih akcija u 2011. zasnovana na očekivanju da Tokio iduće godine nastavi sa labavljenjem monetarne politike, čak u slučaju da je druge razvijene zemlje zaoštre.

Evropske akcije su takođe poskupele, glavni kontinentalni indeks cena deonica - FTSEurofirst 300 - uvećan je 0,4 odsto, a nacionalni pokazatelj u Velikoj Britaniji 0,6 procenata.

Poskupljenje deonica u Aziji i Evropi usledilo je nakon jučerašnjeg skoka cena akcija na Volstritu od približno dva odsto. Analitičari navode da je to poskupljenje usledilo posle pozitivnih vesti sa američkog tržišta rada, ali i informacija da se poslovna klima u industriji SAD popravlja.

Zanimljivo je da su akcije vodećeg svetskog proizvođača automobila, japanske „Tojote”, pojeftinile 0,6 odsto, posle izveštaja te kompanije da su njene prodaje u SAD opale prošlog meseca tri odsto, dok je istovremeno zabeležen rast plasmana američkih vozila od 17 procenata.

Novinske agencije u izveštajima iz Londona ističu da aktuelna dužnička kriza u Irskoj i Grčkoj još uvek među investitorima izaziva bojazan od širenja finansijskih problema i na druge članice „evrolenda”, u prvom redu Portugaliju i Španiju, a možda Italiju i Belgiju. „Kriza suverenih dugova je pokazala rane signale pretvaranja u krizu banaka i likvidnosti”, ocenio je valutni ekspert Sitija u Singapuru Tod Elmer.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik