Veliki rast cene rude gvožđa

Bez autora
Jan 03 2013

U poslednja četiri meseca cene rude gvožđa na svetskim tržištima su porasle 60 odsto, posle oštrog pada u septembru. U septembru je cena rude gvožđa na svetskom tržištu skliznula na 88 dolara za tonu, na najniži nivo za poslednje tri godine, kao posledica usporavanja kineske ekonomije koja učestvuje s polovinom u potrošnji ukupnog svetskog izvoza te rude.Ruda gvožđa je neophodna za proizvodnju takozvanih crnih metala, od kojih je najvažniji čelik, koji su najviše traženi u mašinogradnji i građevinarstvu. Ogromna kineska tražnja podigla je cene rude gvožđa sa 13,8 dolara za tonu u 2002. godini, na 140,75 dolara krajem prošle sedmice, što je najviši nivo za osam meseci, ali niži od rekordnih 200 dolara za tonu početkom 2011. godine...

Veliki rast cene rude gvožđaU poslednja četiri meseca cene rude gvožđa na svetskim tržištima su porasle 60 odsto, posle oštrog pada u septembru, objavio je britanski poslovni list Fajnenšel tajms.

U septembru je cena rude gvožđa na svetskom tržištu skliznula na 88 dolara za tonu, na najniži nivo za poslednje tri godine, kao posledica usporavanja kineske ekonomije koja učestvuje s polovinom u potrošnji ukupnog svetskog izvoza te rude.

Ruda gvožđa je neophodna za proizvodnju takozvanih crnih metala, od kojih je najvažniji čelik, koji su najviše traženi u mašinogradnji i građevinarstvu.

Ogromna kineska tražnja podigla je cene rude gvožđa sa 13,8 dolara za tonu u 2002. godini, na 140,75 dolara krajem prošle sedmice, što je najviši nivo za osam meseci, ali niži od rekordnih 200 dolara za tonu početkom 2011. godine, objavljeno je na internet strani Lenta.

Oporavak cena rude gvožđa u poslednje vreme je neočekivan, budući da su trgovci računali da će usporavanje rasta kineske ekonomije, druge po veličini na svetu, dovesti do pada tražnje i cena te sirovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik