Za poslovanje najpogodnija Danska

Bez autora
Sep 30 2010

Američki časopis "Forbs" je objavio godišnju listu zemalja koje su najpogodnije za poslovanje. Na toj listi Danska je već treću godinu zaredom u samom vrhu, dok su SAD pale sa drugog na deveto mesto, a Britanija sa šestog na deseto mesto.Danska je bila među prvih pet zemalja u četiri od jedanaest kategorija koje se uzimaju u obzir pri rangiranju, uključujući pravo na vlasništvo, tehnologiju, odsustvo korupcije i lične slobode. Pad SAD-a za sedam mesta je prvenstveno posledica visokih poreza i slabih rezultata u trgovinskoj i monetarnoj slobodi u poređenju sa mnogim drugim razvijenim državama...

Za poslovanje najpogodnija DanskaAmerički časopis "Forbs" je objavio godišnju listu zemalja koje su najpogodnije za poslovanje.

Na toj listi Danska je već treću godinu zaredom u samom vrhu, dok su SAD pale sa drugog na deveto mesto, a Britanija sa šestog na deseto mesto.

Danska je bila među prvih pet zemalja u četiri od jedanaest kategorija koje se uzimaju u obzir pri rangiranju, uključujući pravo na vlasništvo, tehnologiju, odsustvo korupcije i lične slobode.

Pad SAD-a za sedam mesta je prvenstveno posledica visokih poreza i slabih rezultata u trgovinskoj i monetarnoj slobodi u poređenju sa mnogim drugim razvijenim državama. Drugi veliki problem za SAD je to što se poslovna klima za preduzetnike i ulagače u toj najvećoj svetskoj privredi pogoršala u odnosu na druge zemlje. Jedina svetla tačka za SAD je što su i dalje prvi po inovacijama.

Britanija je posebno bila pogođena globalnom ekonomskom krizom 2008. godine zbog veličine svog finansijskog sektora.

Sa druge strane, Hongkong je na "Forbsovoj" listi zemalja najboljih za poslovanje napredovao sa devetog na drugo mesto i zauzeo jedno od prva tri mesta u kategorijama poreza, zaštite ulagača i trgovinske i monetarne slobode.

Privreda Hongkonga se od krize oporavila brže nego druge zemlje pošto je uspostavila bliske odnose sa Kinom na polju turizma, trgovine i finansija.

Irska je po lakoći poslovanja ostvarila napredak sa 14. na šesto mesto, zahvaljujući niskim porezima i jednostavnoj papirologiji. Zbog toga su mnoge britanske firme koje su želele da smanje troškove poreza preselile poslovanje u Irsku.

Na treće sa petog mesta liste popeo se Novi Zeland. Preostale države na listi deset najboljih zemalja za poslovanje su Kanada koja je četvrta, Singapur je peti, Švedska je sedma, a osma je Norveška.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik