Zeleni autoput za saobraćaj budućnosti

Bez autora
Feb 13 2012

VIBRATe je prvi prekogranični pilot-projekat Evropske unije na temu elektro-mobilnosti. Stvaranjem “zelenog autoputa“ projekat VIBRATe podržava ekološku vezu između susednih država i time stavlja kamen temeljac za saobraćaj budućnosti.Na projektu sarađuju konzorcijumi austrijskih i slovačkih preduzeća formirajući infrastrukturu standardizovanih pumpi, odnosno stanica za punjenje vozila električnom energijom u Beču i Bratislavi.

Zeleni autoput za saobraćaj budućnostiVIBRATe je prvi prekogranični pilot-projekat Evropske unije na temu elektro-mobilnosti.

Stvaranjem “zelenog autoputa“ projekat VIBRATe podržava ekološku vezu između susednih država i time stavlja kamen temeljac za saobraćaj budućnosti.

Na projektu sarađuju konzorcijumi austrijskih i slovačkih preduzeća formirajući infrastrukturu standardizovanih pumpi, odnosno stanica za punjenje vozila električnom energijom u Beču i Bratislavi. Široj javnosti stoje na raspolaganju pet pumpi, za brzo punjenje na autoputu između Bratislave i Beča stoje četiri stanice i u Bratislavi jedna.

U okviru projekta će 20 odabranih institucija i preduzeća iz oba grada dobiti na raspolaganje najmanje jedan automobil sa pogonom na struju i dve godine moći da ga svakodnevno koriste.

Cilj dvogodišnjeg EU-projekta je motivacija ostalih regiona za priključivanje ekološkim projektima.

Automobil sa pogonom na struju stvara znatno manju količinu ugljen-dioksida, nego vozilo sa motorom na unutrašnje sagorevanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik