Zlatna groznica potresa berze

Bez autora
Apr 05 2024

Cene zlata na berzama dostižu nove rekorde, a istovremeno raste i potražnja građana za investicionim zlatom.

Ovaj plemeniti metal juče je dostigao novi istorijski maksimum. U sredu se unca  (31,1 gram) prodavala  za 2.297 dolara.

Zlato važi za sigurno utočište kapitala tokom perioda ekonomske i geopolitičke neizvesnosti. Vrednost investicionog zlata je za samo 10 godina skočila 110 odsto. Ako je neko u oktobru 2022. godine kupio uncu po 1.700 dolara, za godinu i po dana je zaradio skoro 600 dolara. Građani investiciono zlato kupuju u pločicama čistoće 99,9 odsto, od jednog, pet, deset, 100 grama i veće.

Prema rečima pomoćnika direktora Sektora za strateške analize PKS Bojana Stanića, ovaj plemeniti metal je sigurna investicija, njegova vrednost ne može lako da padne. Posmatrano u dužem periodu ona raste, iako može da se kreće gore-dole.

- Do novog rekordnog skoka na berzama u ponedeljak je došlo, jer centralne banke kupuju zlato, a odlaže se i momenat spuštanja kamatnih stopa - navodi Stanić. - Takođe, kupuju ga i firme i stanovništvo, a utiče i geopolitička situacija koja se komplikuje.

Kako navodi stručnjak za investiciono zlato Ljuba Jakić, prosečna godišnja stopa rasta cene zlata kreće se od 11 do 12 odsto.

- Novac jede inflacija, ako ga građani čuvaju u nekim valutama on se obezvređuje - kaže Jakić. - S druge strane, zlato čuva vrednost novca. Treba znati da se ne kupuje da bi se brzo prodalo, već će vremenom doneti benefit i zaštitu od inflacije. Njegova cena će i dalje sigurno rasti.

On ukazuje i da potražnja za zlatom skače kada raste i njegova cena. Na primer, početkom 2022. godine tražnja za zlatom skočila od 500 do 800 odsto zbog rata u Ukrajini, kada je berzanska cena u martu dostigla svoj tadašnji istorijski maksimum od 60.000 evra po kilogramu zlata. Kako Jakić kaže, ima građana koji zlato kupuju za poklone, svadbe, rođendane. Postoje i ljudi koji višak novca prebaciju i čuvaju u zlatu, da im ne bi stajao na računu.

- Sigurnije je kupovati pločice nego dukate - ističe Jakić. - Pločice imaju serijski broj, što je garancija proizvođača, a dukati nemaju.

Treba znati, kako dodaje, i da kod zlata nije linearna veza između cene i količine, već je manja količina skuplja. Tako je pločica od jednog grama juče koštala 9.549 dinara, od 10 grama 83.962, a od 100 grama 816.390.

Samo kod proverenih trgovaca

Stručnjaci upozoravaju kupce da budu oprezni i da ulažu samo kod proverenih prodavaca investicionim zlatom, koji dugo posluju i na svetskom tržištu. Kako upozoravaju, pojedine firme kupce privlače trikovima i obmanama, a među njima je i izdavanje lažnih sertifikata, niske marže između kupovnog i prodajnog kursa, odnosno jedna cena na sajtu, a druga u trgovini, kao i prodaja kolekcionarskih i numizmatičkih proizvoda, ili nakita, koji nemaju karakteristike investicionog zlata. Jedino kupovinom kod registrovanog trgovca, kupci će dobiti fiskalni račun i fakturu koji su dokaz da firma posluje legalno, kao i da kupuje od velikih trgovaca koji imaju direktan pristup livnicama, što je najsigurniji znak da će kupiti pravi proizvod.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik