Zlato sija punim sjajem

Bez autora
Apr 25 2011

Slabljenje dolara, rast inflacije, prezaduženost američke i nekih evropskih ekonomija, uticali su da zlato ponovo bude najsigurnije utočište za investicije. Probijena je važna psihološka granica od 1.500 dolara za finu uncu, što je podstaklo rast cena i drugih plemenitih metala.Ako je suditi po novoj, rekordnoj ceni zlata, svetska privreda još je daleko od stabilnog oporavka. Investitori traže zamenu za sve slabiji dolar, pa je samo u aprilu cena zlata skočila 5,5 odsto.

Zlato sija punim sjajemCena žutog plemenitog metala jedinstvenog sjaja nikad nije bila tako visoka. Usled prezaduženosti najvećih svetskih ekonomija i nesigurnosti investicija, potrošači biraju, oduvek, sigurno utočište za svoj kapital - zlato.

Slabljenje dolara, rast inflacije, prezaduženost američke i nekih evropskih ekonomija, uticali su da zlato ponovo bude najsigurnije utočište za investicije. Probijena je važna psihološka granica od 1.500 dolara za finu uncu, što je podstaklo rast cena i drugih plemenitih metala.

Ako je suditi po novoj, rekordnoj ceni zlata, svetska privreda još je daleko od stabilnog oporavka. Investitori traže zamenu za sve slabiji dolar, pa je samo u aprilu cena zlata skočila 5,5 odsto.

Ekonomista Keri Lihi tvrdi da je za stalni rast cene zlata "kriva" kombinacija loših vesti i neizvesnosti, usled rasta javnog duga u mnogim zemljama.

"Najkritičnije je u Portugalu, Irskoj i Grčkoj, što utiče i na rast inflacije", ističe Lihi.

Na više cene dragocenih metala utiče i velika potražnja zlata i zlatnog nakita posebno u novim ekonomskim džinovima, Indiji i Kini. U Nju Delhiju se za 10 grama mora izdvojiti gotovo 500 dolara.

Skok cena i povećana potražnja utiču i na rast proizvodnje tog dragocenog metala, posebno u Južnoj Africi, zemlji sa najvećim zalihama zlata u svetu.

Ekonomski analitičar Kabelo Masike pozdravlja rast cene zlata i tvrdi da je to svakako dobra vest za valutu i ekonomiju Južne Afrike, imajući u vidu da njegova zemlja uvozi naftu i mnoge druge sirovine.

"Skok cene zlata podstaći će priliv kapitala ne samo u Južnu Afriku već i u druge zemlje proizvođače zlata", napominje Masike.

Analitičari prognoziraju dalji rast cene zlata, a procene se kreću oko 1.600 dolara za uncu do kraja godine.

Analitičar Dejvid Man napominje da je, ipak, najveći razlog visoke cene zlata nestabilnost valuta na svetskom tržištu, pogotovu američkog dolara.

"Valutna neizvesnost sve je veća, pa u strahu od inflacije potrošači biraju zlato, kao sigurno utočište", ističe Man.

Međutim, sigurna investicija nije samo u zlatu, već i u drugim plemenitim metalima. Cena unce srebra dostigla 45 dolar, pa se uskoro može očekivati i postavljanje novog rekorda, pošto je 1980. godine unca koštala 50 dolara i 35 centi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik