Apple mora da plati 30,5 miliona dolara kazne

Bez autora
Aug 16 2022

Tužba je usledila nakon što je Apple oštetio 15.000 radnika jer im nije isplatio vreme provedeno na bezbednosnim proverama po završetku smena, prenosi Indeks.

Federalni sudija u Kaliforniji odobrio je nagodbu od 30,5 miliona dolara u skoro decenijskoj tužbi protiv kompanije Apple Inc. otpustio 15.000 radnika jer im nije isplatio vreme koje su proveli na bezbednosnim proverama po završetku smena.

Okružni sudija Vilijam Alsup u San Francisku odobrio je nagodbu u grupnoj tužbi 2013. godine.

Tužioci su naveli da su radnici čekali nekoliko minuta pre odjave, ponekad i duže, kako bi im se proverile torbe pre nego što im je bilo dozvoljeno da napuste prodavnice u kojima su radili.

Godine 2020. Vrhovni sud Kalifornije je iskoristio slučaj da presudi da državni zakon zahteva da zaposleni budu plaćeni za vreme koje provedu prolazeći kroz obavezne bezbednosne provere.

Valmart Inc. i Amazon.com.Inc su takođe među velikim američkim poslodavcima koji se suočavaju sa sličnim tužbama. Amazon i agencija za zapošljavanje dogovorili su se prošle godine da plate 8,7 miliona dolara za 42.000 skladišnih radnika, prenosi B92.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik