Bafet prestao da ulaže u ovu banku: Nakon 30 godina se povukao iz problematične kompanije

Bez autora
May 18 2022

Investitor i milijarder Vorena Bafet bio je glavni investitor u Vells Fargo u poslednjih nekoliko godina, uprkos skandalu sa lažnim računom kompanije, previsokim cenama kupaca u stranoj valuti i bezbrojnim drugim problemima.

Berkshire Hathavej (BRKB) je otkrio kasno u ponedeljak da je prodao svoj preostali udeo u Vells Fargo (VFC) tokom prvog tromesečja, prema poslednjoj prijavi konglomerata o vlasništvu Komisije za hartije od vrednosti. Akcije Vels Farga su u utorak ojačale sa akcijama drugih banaka, piše CNN.

Berkshire je i dalje posedovao mali udeo u Vells Fargo do kraja četvrtog kvartala 2021, ali je postepeno smanjivao poziciju od 2019. Mnogi investitori Berkshirea vršili su pritisak na kompaniju da proda sve svoje udele u banci, tvrdeći da kontinuirani problemi bili su mrlja na Berkširu.

Kritičari Vels Farga često su citirali Bafetove komentare tokom saslušanja u Kongresu 1991. o problemima sa investicionom bankom sa Volstrita Salomon Braders. Bafet je u to vreme bio investitor u Salomonu, a kasnije je postao njegov predsednik nakon skandala o trgovanju obveznicama koji je doveo do smenjivanja nekoliko najviših rukovodilaca.

„Izgubite novac za firmu, a ja ću imati razumevanja; izgubiti trunke reputacije za firmu, a ja ću biti nemilosrdan“, rekao je Bafet tokom saslušanja.

Berkšajer sada može biti gotov sa Vells Fargo, ali kompanija i dalje ulaže u mnoge druge velike banke i finansijske kompanije. Bank of America (BAC) i American Ekpress (AKSP) su trenutno dve od četiri najveća Berkširova akcija. Bafetova kompanija takođe poseduje osiguravajućeg giganta Geico i nekoliko drugih filijala za finansijske usluge.

Beršajer je takođe kupio više od 55 miliona akcija u konkurentskoj kompaniji Vells Fargo Citigroup (C) tokom prvog kvartala, što je udeo vredan oko 3 milijarde dolara na kraju kvartala. Akcije Citigroup-a su na vestima porasle za skoro 8%. Berkshire je kupio manji udeo u Alli Financial (ALLI) tokom kvartala.

Bafet vodi portfelj sa još dva vrhunska Berkshire investiciona menadžera, Tedom Vešlerom i Todom Kombsom, koji je takođe izvršni direktor kompanije Geico. Ovaj trijumvirat potresa investicije Berkšira.

Pored svojih udela u Citigroup-u i Alli-u, Berkshire je takođe kupio nove pozicije u vlasniku CBS-a Paramount Global, hemijskoj kompaniji Celanese (CE), zdravstvenom gigantu McKesson (MCK) i osiguravajućem društvu Markel (MKL) tokom kvartala. Akcije sve četiri akcije porasle su u utorak, Paramount je porastao za 14%, a Celanese za 8%.

Berkshire je takođe smanjio svoju poziciju u telekom gigantu Verizon (VZ) i sada ima samo mali udeo u firmi. Verizonove akcije su bile nepromenjene.

Berkshire je takođe potvrdio neke ranije objavljene investicije u dokumentaciji SEC-a o kojima je Buffett razgovarao na Berkshireovom sastanku dioničara krajem aprila, uključujući povećanje udjela u naftnim gigantima Chevron (CVKS) i Occidental Petroleum (OKSI) i veću opkladu na Activision Blizzard (ATVI), proizvođač video igara kojeg Microsoft (MSFT) planira da kupi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik